Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 5 centre mobile pentru donarea de sânge

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 5 centre mobile pentru donarea de sânge. Autocarele au fost cumpărate anul trecut şi sunt destinate donării de sânge din zonele urbane şi rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe.

Autocarele urmează să fie operaţionale începând cu luna iunie şi sunt în coordonarea Institutului Naţional de Hematologie şi în colaborare cu Societatea Română de Crucea Roşie. Centrele mobile au o sală de aşteptare unde se completează formulare înaintea consultaţiei medicale, un laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, aparaturi pentru analize, compartimente pentru recoltare şi un compartiment unde stau cei după donează şi primesc un ceai.

Maşinile se vor deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţile unui judeţ pentru a recolta sânge de la persoane voluntare aşa cum se întâmplă în ţările europene. În centrele mobile vor lucra voluntari ai Crucii Roşii, iar parteneriatul cu Societatea Român de Cruce Roşie este necesară pentru că această instituţie are experienţă în domeniul recoltării de sânge similar cu organizaţiile din Germania şi Franţa.

Materialele necesare donării de sânge sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar costurile de operare ale autocarelor de către Crucea Roşie se face în baza unui protocol.
Autocarele au baza în regiunile Bucureşti, Moldova, Dobrogea, Ardeal şi Banat. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe. Costul unui autocar include dotarea şi amenajarea interioară şi a fost de aproximativ 900.000 de lei.

Pentru început au fost aduse trei autocare urmând ca alte două să ajungă până la sfârşitul lunii, a precizat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
El a spus că fiecare autocar va avea un medic şi doi asistenţi medicali, cărora li se vor alătura voluntari ai Crucii Roşii.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat că prin acest proiect se doreşte să se aducă mai aproape serviciile medicale de cetăţeni, mai ales în mediul rural, unde este foarte greu ca cineva care are nevoie de sânge să meargă până la o reşedinţă de judeţ să doneze.

Ideea este să se încurajeze donarea voluntară de sânge. dar să şi crească numărul donatorilor. În acest moment România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte donarea de sânge cu 1,6-1,7 donatori la mia de locuitori. Ministerul Sănătăţii a făcut apel către marile companii să apeleze la aceste centre mobile pentru donarea de sânge voluntară.

În România există peste 65.000 de donatori pe an, a subliniat dr. Andy Rosin, managerul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională. El a menţionat că necesarul de sânge este tot timpul foarte mare având în vederea şi noile tehnici medicale care au apărut şi sunt mari consumatoare de sânge, numai pentru un transplant hepatic se folosesc 40 de pungi de sânge.
Prin această acţiune voluntarii Crucii Roşii vor încerca să atragă persoanele care doresc să doneze sânge, iar în funcţie de numărul acestora se va apela la un centru mobil, a precizat dr. Andy Rosin. El a mai spus că speră ca numărul donatorilor să crească.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata