Ministrul Apărării: Această moţiune poate fi intitulată ‘moţiunea Farfuridi’

Moţiunea Alianţei PSD+PC este făcută pe genunchi, un exerciţiu tipic de demagogie şi de superficialitate, a declarat luni, 3 mai, în plenul Senatului, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, la dezbaterea moţiunii simple „Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români!”.

”Mă aşteptam să găsesc (în textul moţiunii – n.r.) elemente concrete din activitatea mea ca ministru, care să fie supuse unei critici constructive. Mă aşteptam să văd sugestii pentru îmbunătăţirea situaţiei militarilor şi a Armatei în general. Din păcate, nu am găsit altceva decât o expunere confuză, cu informaţii denaturate, menite să inducă în eroare opinia publică,” a spus ministrul.

Gabriel Oprea a menţionat că, mai întâi, iniţiatorii moţiunii susţin că textul noii Legi a pensiilor este identic cu cel al Legii 19/2000, pentru ca, doar câteva rânduri mai încolo, să afirme că aduce grave prejudicii pensionarilor.

„Spuneţi în textul acestei moţiuni că proiectul de lege este în proporţie de 95% identic cu textul actualei legi 19/2000. Pe de altă parte, câteva rânduri mai jos, spuneţi că acest proiect aduce grave prejudicii pensionarilor. Este ca în celebra piesă a lui Caragiale: ‘ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale!’. Moţiunea dumneavoastră, cu tot respectul, poate fi numită Moţiunea Farfuridi”, a spus Gabriel Oprea.

Ministrul consideră că din conţinutul moţiunii singurul lucru care i se impută este o presupusă inconsecvenţă în declaraţii. În acest context, el a reamintit că din decembrie 2009, la audierile de la învestitură, a susţinut că, într-un an de criză, prima prioritate este onorarea obligaţiilor faţă de militari.

El a susţinut că, preocupaţi cu lupta pentru funcţii în propriul partid, cei care au iniţiat moţiunea au uitat să citească declaraţiile făcute cu diverse ocazii pe subiect.

”În ianuarie 2010, am anunţat că voi demisiona dacă pensiile militarilor vor scădea. Mai ştiţi vreun ministru care să fi spus asta? Eu am spus-o cu responsabilitate şi ştiţi foarte bine că nu sunt vorbe goale, eu chiar am făcut-o. Am demisionat atunci când, pentru a păstra scaunul de ministru al Administraţiei şi Internelor, trebuia să nu-mi mai respect principiile! (…)”, a menţionat ministrul Apărării.

Gabriel Oprea a reafirmat că atât el, cât şi grupul independenţilor progresişti vor susţine legea propusă de Guvern şi amendamentele care vor face ca pensiile militarilor să nu scadă, amendamente propuse de specialiştii din Armată şi avizate de Comisia de apărare.

”Aceste amendamente sunt cele care vor aşeza legea pensiilor într-o manieră corectă faţă de militarii români”, a subliniat ministrul.

El a susţinut că PSD îşi votează amendamentele sale, iar independenţii vor vota legea propusă de Guvern, pentru că sunt „parteneri loiali la guvernare”.

”Pe cei care vor să facă bine militarilor îi invităm să voteze amendamentele respective. Cei care vor să facă sluj în faţa unor lideri politici nu au decât să inventeze tot felul de tertipuri prin care să ne pună beţe în roate. Am însă o mare satisfacţie atât ca ministru cât şi ca militar. Sunt mândru că am adus în dezbatere problemele Armatei. Astăzi, toţi politicienii se bat, cel puţin declarativ, să le fie bine militarilor. Astăzi, Armata este pe buzele tuturor.

Din păcate, această moţiune scrisă pe genunchi nu este făcută pentru a sprijini Armata. Cei care au iniţiat-o nu sunt preocupaţi cu adevărat de situaţia pensionarilor militari. Sunt interesaţi doar de jocul politic, de aranjamente subterane şi de opoziţia făcută de dragul opoziţiei”, a spus Oprea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata