Ministrul Finanţelor: Procesul de ajustare a salarizării bugetarilor durează până în 2015

Procesul de ajustare a sistemului de salarizare bugetar se va finaliza în 2015, a declarat, joi seară, 11 iunie, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la un post de televiziune.


Şeful de la Finanţe a explicat că Legea salarizării unitare în sistemul bugetar a fost un prim pas în acest proces de ajustare, care a creat o bază, însă va urma o succesiune de legi de salarizare, astfel încât, la final, să se ajungă la un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 12, şi nu de 1 la 15, cum se prevede în Legea 330/2009.

„Sistemul de salarizare bugetar este un sistem cu multe erori. De-a lungul timpului, cine a avut o mai mare capacitate de influenţă a făcut prin lege eforturi de majorare a salariilor. Apoi, alte grupuri au făcut la fel. Ceea ce trebuie făcut acum, este o ajustare a sistemului”, a explicat Vlădescu.

Oficialul MFP a spus că Legea 330/2009 va fi schimbată, iar în 2010 va fi un act normativ care se va aplica din 2011.

„Vom face paşi ca, în 2015, să ajungem la acest raport de 1 la 12”, a precizat ministrul Finanţelor.

Acesta a adăugat că sistemul de stimulente va dispărea anul viitor.

De asemenea, ministrul Vlădescu a spus că, pentru 2011, a fost prevăzut un anumit fond de salarii – de 39 de miliarde de lei – şi un anumit număr de salariaţi.

Fondul de salarii din 2011 va fi mai mare decât fondul de salarii din 2010 diminuat cu 25 la sută. Am plecat de la 45 – 46 miliarde de lei şi vom ajunge la 39 de miliarde”, a precizat Sebastian Vlădescu.

În vederea simplificării sistemului de salarizare şi ierarhizare, proces ce se va realiza în cursul anului 2010, a fost înfiinţată, potrivit legii, o comisie bipartită alcătuită din specialişti ai ministerelor şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional.

Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2010.

Legea se aplică etapizat, în perioada 2010 – 2015, prin majorări succesive şi diferenţiate a salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază pentru personalul militar şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare, astfel încât la sfârşitul intervalului să se ajungă la un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 12.

Conform MMFPS, trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare, atât în anul 2010, cât şi în perioada de implementare a legii, nu va aduce, potrivit actualelor reglementări, diminuarea salariului brut de care beneficiază personalul.

Totodată, salariile de bază şi soldele funcţiilor de bază, care la data de 31 decembrie 2009 aveau o valoare mai mică de 705 lei/lună, au fost majorate la această valoare, începând cu data de 1 ianuarie 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata