Ministrul Justiţiei: Vom continua să sprijinim cu propuneri legislative întărirea controlului integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri seară, la postul public de televiziune, că va continua să sprijine cu propuneri legislative întărirea controlului integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

‘Eu cred că cel puţin o parte din membrii Senatului au transmis un semnal destul de clar, şi anume că termenii în care a fost gândit şi structurat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în privinţa controlului patrimoniului, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor în anul 2006, respectiv 2007, nu mai este acceptat în opinia domniilor lor.

Faţă de acest semnal, cred că este momentul să transmit şi eu un semnal din partea Minsterului Justiţiei, în sensul că vom continua să sprijinim cu propuneri legislative întărirea controlului integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, păstrându-ne toate opţiunile pe care le avem la dispoziţie în perioada imediat următoare’, a afirmat Predoiu.

El a apreciat drept pozitiv în adoptarea legii ANI faptul că avem un cadru juridic care să permită continuarea funcţionării Agenţiei şi că dosarele care au fost procesate până acum rămân câştigate, potrivit noii legi.

‘Există şi aspecte mai puţin îmbucurătoare şi anume că o serie dintre atribuţiile ANI au fost modificate, ceea ce pune problema eficienţei acesteia în noul cadrul legislativ. Cred că nu se poate suplini acest deficit de atribuţii decât printr-o operaţionalizare mai profesionistă a ANI şi o cooperare mai strânsă cu Parchetul şi ANAF‘, a precizat ministrul Justiţiei.

De asemenea, Predoiu a menţionat că inspectorii ANI nu au suferit în ceea ce priveşte activitatea lor de evaluare, care a rămas, practic, în termeni identici cu legea precedentă, ci doar în privinţa măsurilor pe care le pot lua în urma evaluării.

Întrebat de ce nu are susţinere în actul guvernamental în condiţiile în care există o majoritate şi la Senat, ministrul Justiţiei a precizat: ‘Chestiunea controlului patrimoniului este delicată şi a ridicat, din punct de vedere al tehnicii juridice folosite, probleme de constituţionalitate. Pe de altă parte, opţiunile politice în această materie a controlului integrităţii sunt, după cum se poate vedea, diferite’.

În acest context, el a spus că Ministerul Justiţiei va continua politica deja adoptată în privinţa integrităţii în exercitarea funcţiilor şi a demnităţilor publice şi că se va evalua modalitatea în care se poate suplini acest deficit în perioada imediat următoare.

‘Există în continuare pârghii suficiente pentru ca ANI să-şi continue activitatea, dar este condiţionată de o cooperare strânsă cu Parchetul şi ANAF’, a mai subliniat Predoiu.

Referindu-se la solicitările unor ONG-uri care au cerut şefului statului să retrimită această lege în Parlament, Predoiu a spus că una dintre preocupările Ministerului Justiţiei a fost să asigure cât mai rapid un cadru normativ al ANI, ca să poată continua funcţionarea şi procesarea dosarelor pe care le are în lucru.

Pe de altă parte, el a spus că din dezbaterile parlamentare a reieşit ideea că Ministerul Justiţiei ar putea să vină, în viitorul apropiat, cu un proiect de Cod de Integritate care să grupeze toate normele în vigoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata