Mitingul din Piaţa Victoriei, încheiat fără incidente

Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat fără incidente, iar coloanele de manifestanţi se îndreaptă spre mijloacele de transport cu care s-au deplasat la Bucureşti. Liderii sindicali au anunţat grevă generală din 31 mai şi revenirea în Piaţa Victoriei, de unde nu vor mai pleca până când guvernul nu va demisiona.

Peste 60.000 de sindicalişti au protestat miercuri, 19 mai, mai bine de două ore, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, respectiv reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, şi a pensiilor cu 15 la sută.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut un apel la solidaritate, subliniind că data de 19 mai va rămâne în istorie ca Ziua Solidarităţii Naţionale împotriva nedreptăţii.

Ne-a scos în stradă foamea, ne-a scos în stradă nedreptatea, nu putem să pierdem drepturile pe care le-am câştigat timp de 20 de ani. Cerem Guvernului să demisioneze dacă nu este în stare să negocieze o altă scrisoare cu Fondul Monetar Internaţional, dacă nu este în stare să aplice alte măsuri şi nu cele de înfometare a populaţiei”, a afirmat Marius Petcu.

La rândul său, liderul CNS Meridian, Ion Popescu, a cerut guvernanţilor să nu neglijeze prezenţa în stradă a unui număr cât mai mare de cetăţeni şi să se aşeze la masa negocierilor, „acum când nu este prea târziu.”

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a cerut neumilirea cadrelor didactice, a intelectualilor şi nereducerea salariilor cu 25 la sută.

„Vorbesc în numele cadrelor didactice membre în Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi cer Guvernului respectarea legislaţiei europene privind cadrele didactice.

Cerem ca Legea învăţământului să nu condamne la analfabetism populaţia acestei ţări. Dacă nu se va renegocia scrisoarea cu FMI şi legislaţia muncii va fi modificată în defavoarea angajaţilor şi dacă va fi promovată Legea învăţământului în forma sa actuală ne rămâne o singură formă de protest, greva generală care va fi declanşată în 31 mai”, a afirmat Iacob Baciu.

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, susţine că „nu este corect ca reducerea cu 25 la sută să se aplice şi personalului din regii şi companii, fapt pentru care astăzi sunt prezenţi în piaţă reprezentanţii poştei, regiilor de petrol şi gaze”.

Liderul CNS Cartel -Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, a cerut demisia Guvernului, demisia preşedintelui şi declanşarea grevei generale.

„Dacă reacţia Guvernului nu va fi cea aşteptată de noi vom declanşa greva generală şi vom reveni în piaţă mult mai mulţi şi nu vom mai pleca”, a spus Hossu.

În timpul mitingului au apărut şi incidentele, fiind nevoie, pe parcursul acestuia, de tot mai multe salvări şi de forţele de ordine.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata