Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, respinsă de deputaţi

Moţiunea simplă iniţiată de Alianţa PSD+PC împotriva ministrului Muncii, Mihai Şeitan, a fost respinsă marţi (23 martie 2010) de plenul Camerei Deputaţilor.

Moţiunea intitulată „Şeitan – un tsunami PD-L care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor” a primit 121 de voturi împotrivă, 100 pentru şi 6 abţineri.
Votul a fost exprimat cu cartele de vot.

Potrivit Regulamentului, pentru adoptarea unei moţiuni simple ar fi fost necesare voturile majorităţii deputaţilor prezenţi. Moţiunea a fost dezbătută luni, prilej cu care deputaţii opoziţiei au criticat activitatea ministrului.
Încă de la început, în discursul său, ministrul Mihai Şeitan a încercat să demonteze punctual toate acuzaţiile pe care i le-au adus deputaţii opoziţiei. El nu a uitat însă să menţioneze că principalul semnatar al moţiunii – PSD – s-a aflat la cârma Ministerului Muncii chiar în momentul elaborării Legii unitare de salarizare, punct pentru care el a fost criticat.

”La acel moment, reprezentanţii PSD au fost de acord că neregulile şi inegalităţile din sistemul public de salarizare trebuie eliminate, iar acum se întorc împotriva propriei legi”, a spus Şeitan.
Despre responsabilitatea pe care au social-democraţii în conceperea legii salarizării unitare a vorbit şi deputatul liberal Victor Paul Dobre. ”Colegii de la PSD vin acum şi sancţionează toate aceste decizii care, în mare măsură, au fost luate şi cu girul lor. Responsabilitatea este, domnilor, şi a dumneavoastră”, s-a adresat deputatul PNL colegilor săi social-democraţi.

La rândul său, deputatul PSD+PC Adrian Solomon a susţinut că ministrul Şeitan vrea să ducă România în secolul XIX şi l-a acuzat de ”minciună prin omisiune”.
Partidele din arcul puterii şi-au apărat, în intervenţiile din plen, ministrul criticat de opoziţie. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus că afirmaţia făcută în textul moţiunii simple, potrivit căreia Şeitan ar face declaraţii ‘iresponsabile’ este ‘exagerată’.

La rândul său, deputatul democrat-liberal Cezar Preda a îndemnat, luni, actuala putere să strângă legăturile cu Cabinetul polonez pentru a vedea ce înseamnă o guvernare de dreapta de succes şi pe social-democraţi şi conservatori ‘să se ducă rapid în Grecia să vadă ce înseamnă să fii la putere într-o perioadă de criză şi să iei măsuri de două ori mai dure decât ia România’.

Totodată, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian, crede că România a ajuns într-o situaţie economică şi financiară critică întrucât guvernanţii au crezut că „dacă taxează mai mult o să fie mai mulţi bani la buget”. Deputaţii independenţi au anunţat de la început că se vor exprima împotriva moţiunii simple, Valeriu Steriu motivând că nu există argumente pentru a aproba acest document.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata