MS va achita datoriile spitalelor descentralizate

Datoriile spitalelor din România, acumulate din 2005 şi până la 31 martie anul acesta, sunt de 170 de milioane euro şi toate vor fi achitate de Ministerul Sănătăţii, în urma unei rectificări bugetare care va avea loc, probabil, în luna august, a declarat marţi, 13 iulie, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

El s-a aflat la Galaţi pentru a semna protocoalele de predare – primire a unităţilor sanitare care au intrat în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi.

În acest context, ministrul Sănătăţii a afirmat că judeţul Galaţi este al 20-lea în care a avut loc descentralizarea spitalelor şi că, până luni (12 iulie – n.r.), la nivel naţional, au fost descentralizate 284 de spitale, fiind vorba despre un procent de 76% dintre spitalele propuse spre transfer.

Totodată, ministrul a precizat că, în cazul în care se va descoperi că anumite administraţii locale nu sunt interesate să preia spitalele, se poate decide desfiinţarea acelor unităţi sanitare.

Cele patru unităţi sanitare care au intrat în administrarea CJ Galaţi sunt Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Paraschieva” şi Spitalul de Boli Cronice Iveşti.

Semnarea protocolului a a avut loc marţi, în cadru festiv, deşi decizia de preluare a fost luată încă de săptămâna trecută, în cadrul şedinţei CJ Galaţi, aşa cum s-a procedat şi în cazul primăriei municipiului Galaţi care tot săptămâna trecută a preluat în administrare alte trei spitale (Spitalul de Psihiatrie „Elena Doamna”, Spitalul de Copii „Sf. Ioan” şi Maternitatea „Buna Vestire”).

Ambele protocoale prevăd ca Ministerul Sănătăţii să achite datoriile acumulate de spitale până la 30 iunie.

Cele patru spitale preluate de CJ Galaţi au o datorie totală de 4 milioane de euro, în timp ce restul celor trei spitale, preluate de Primăria Galaţi, au o datorie totală de 3,53 milioane lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata