Nici un partener european nu va pierde bani împrumutând Grecia

Acordul la care s-a ajuns duminică, privind ajutorul financiar acordat Greciei, include şi un angajament din partea guvernelor din zona euro, potrivit căruia operaţiunea nu va păgubi niciuna dintre părţi, după cum au explicat luni, 3 mai, experţii Comisiei Europene, transmite EFE.

Mecanismul lansat de miniştrii din zona euro constă într-o serie de împrumuturi, în valoare de până la 110 miliarde de euro, în perioada 2010-2012.

Fiecare stat va obţine bani de pe piaţă la dobânda impusă de investitori şi îi va împrumuta apoi Greciei – prin intermediul Comisiei Europene – la o dobândă uniformă, egală pentru toate împrumuturile europene, în jur de cinci la sută.

Întrebarea care a apărut este ce se va întâmpla în cazul în care un stat va trebui să plătească, pe piaţă, o dobândă mai mare de cinci la sută, nivel la care Grecia trebuie să restituie banii împrumutaţi. Potrivit surselor, în acest caz, celelalte state care vor împrumuta Grecia vor compensa proporţional pierderea netă, scăzând-o din propriile beneficii rezultate în urma operaţiunii.

Însă, presupunerea de la care pleacă CE este că toate cele 15 state care vor participa la mecanismul de ajutorare a Greciei vor obţine beneficii, unele mai mari decât altele, în funcţie de dobânda pe care piaţa o va impune fiecăreia dintre ele. Partenerii de tipul Germaniei vor fi cei mai mari câştigaţi, afirmă experţii.

Ajutorul stabilit duminică reprezintă nivelul maxim de finanţare pe care zona euro şi FMI îl pun la dispoziţia Trezoreriei Greciei între 2010 şi 2012, însă acest lucru nu înseamnă ca va fi plătită întreaga sumă.

Demersul se va baza pe o analiză ‘atentă’ a necesităţilor şi a situaţiei economiei greceşti, dar şi pe faptul că Grecia nu va putea intra deloc pe pieţe timp de un an şi jumătate.

La rândul său România, o ţară din cadrul UE (dar nu din zona euro), cu o economie de dimensiuni medii – care a apelat şi ea la ajutorul de urgenţă european şi la FMI – a avut nevoie de numai 20 de miliarde de euro, de cinci ori mai puţin decât suma prevăzută pentru Grecia, mai scrie EFE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata