Noua metodologie de calcul privind randamentele fondurilor de pensii, adoptată vineri de CSSPP

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va adopta vineri, 28 mai, noua metodologie de calcul privind randamentele fondurilor de pensii private, a anunţat, joi, la Sinaia, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei.

‘S-a adoptat o decizie prin care primele randamente la fondurile de pensii se vor calcula la data de 30 iunie. Metodologia de calcul este în funcţie de o rată medie ponderată ajustată prin care niciun fond de pensii nu va avea un procent de sub 20 la sută. În funcţie de această rată, se va stabili nivelul minim de randament pentru fiecare fond de pensii’, a afirmat Oancea..

Potrivit şefului CSSPP, pentru companiile cu risc scăzut, rata medie ponderată ajustată va fi minus trei la sută sau 60 la sută rata medie ponderată ajustată, în timp ce pentru cele cu risc mediu procentajul va fi de minus patru la sută sau 50 la sută – rată medie ponderată ajustată.

Nu în cele din urmă, pentru fondurile care prezintă un risc mare, procentajul va fi de minus cinci la sută sau 40 la sută în privinţa ratei medii ponderate.

‘Forma finală a normei va fi adoptată în şedinţa de mâine (vineri, 28 mai 2010, n.r) a Comisiei’, a precizat Mircea Oancea.

Activele nete aferente celor nouă fonduri de pensii, administrate de administratorii autorizaţi de CSSPP în Pilonul II, au fost, în aprilie, de 3,145 miliarde de lei (762 de milioane de euro), mai mari cu şase la sută faţă de martie 2010 şi cu 32 la sută în primele patru luni ale anului.

Potrivit buletinului lunar aferent lunii aprilie publicat de arbitrul pieţei pensiilor din România, comparativ cu aprilie 2009, activele nete au crescut în luna de referinţă de aproximativ 2,4 ori.

În aprilie, 5.026.721 persoane participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, în creştere cu 0,4 la sută faţă de luna precedentă şi cu doi la sută în primele patru luni ale anului 2010. Creşterea numărului de participanţi faţă de aprilie 2009 a fost de şase la sută.

De asemenea, în luna de referinţă, 61 la sută dintre participanţi aveau vârsta de până în 35 ani şi 39 la sută vârsta de peste 35 de ani. Pe gen, structura a fost următoarea: 51 la sută erau bărbaţi şi 49 la sută femei. În ambele cazuri, valorile au fost similare cu cele înregistrate în lunile anterioare.

În condiţiile unei cote de contribuţii de 2,5 la sută din veniturile asigurate, suma virată în aprilie 2010 a fost în valoare de 134,3 milioane lei (33 milioane euro), în scădere cu unu la sută faţă de martie 2010, dar mai mare cu 20 – 28 la sută faţă de lunile ianuarie şi februarie ac., când cota de contribuţie a fost de numai doi la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata