Oamenii de afaceri sunt disperaţi. Psihologii îi sfătuiesc cum să-şi învingă panica

– „Sunt disperat, am palpitaţii ori de câte ori sună telefonul!”; „Mă simt hăituit de bănci şi furnizori, care mă caută pentru a-mi cere bani!”, „Nu mi-am mai plătit salariaţii de două luni, am restanţe la credite, iar Fiscul îmi bate la uşă!”; „De când afacerea nu mai merge aşa de bine ca înainte, mă cert zilnic cu angajaţii şi nici cu familia nu mă mai înţeleg!”. Toate acestea sunt doar câteva dintre destăinuirile cu care unii oameni de afaceri, loviţi de criză, s-au prezentat la psiholog, în ultima perioadă.

„Au început să vină la consiliere şi terapie din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri din domeniul privat, care au fost luaţi pe nepregătite de tăvălugul crizei. La început au fost cei din distribuţie şi vânzări, care s-au confruntat primii cu reducerea cererii, a comenzilor şi a cifrei de afaceri. Am avut apoi patroni din mica industrie, textile şi altele, disperaţi că nu-şi mai pot achita creditele”, ne-a declarat dr. Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru şi psihoterapeut în cadrul Centrului de Psihiatrie, Psihoterapie şi Consiliere al Ambulatoriului „Sf. Spiridon” din Iaşi. El a precizat că diagnosticele puse cel mai frecvent în astfel de situaţii sunt „anxietate” sau „depresie” cu elemente de somatizare.

Criza îi determină pe oamenii de afaceri să cedeze psihic

Dr. Crumpei ne-a relatat cazul unei ieşence, proprietar şi administrator al unuia dintre cele mai mari depozite din judeţ. Aceasta a contractat un credit, la dobânzi mari, în plin avânt economic, iar când criza a blocat dinamica rulajului de mărfuri, afacerea a început să scadă treptat. Clienţii au devenit tot mai puţini, iar încasările tot mai rare şi cu termene de amânare tot mai lungi. În consecinţă, întârzierile la rambursarea creditului s-au adunat lună de lună, la fel şi datoriile către furnizori şi utilităţi.

„Bineînţeles că toată lumea a început să o streseze cu telefoane, somaţii şi citaţii. Pe lângă acestea, s-au adăugat şi alte veşti proaste, printre care şi riscul de a-şi pierde casa pe care o pusese drept garanţie la credit. Astfel, persoana în cauză nu a mai putut face faţă presiunilor şi numărului mare de provocări care au venit toate în acelaşi interval de timp”, ne-a povestit dr. Crumpei.

Episod anxios: teama de a nu-şi pierde business-ul, casa şi familia

Simpomele specifice unui episod anxios, cu manifestări de panică, palpitaţii, irascibilitate, deteriorarea relaţiilor cu angajaţii şi familia, nu au întârziat să apară.

Îi era în permanenţă teamă că-şi va pierde business-ul, casa şi familia. În cele din urmă, a solicitat sprijin psihoterapeutic, astfel că în urma câtorva şedinţe a reuşit să-şi recâştige echilibrul emoţional, capacitatea de a vedea problema în adevăratele ei dimensiuni şi, cel mai important, de a vedea soluţiile de rezolvare a problemelor. Acum, a reuşit să-şi reeşaloneze creditul, şi-a salvat casa, iar pe planul afacerii nu a avut ce face decât să se adapteze la condiţiile de criză”, ne-a precizat psihiatrul ieşean cu competenţe de psihoterapie.

Mediul de afaceri autohton, prins pe picior greşit de tăvălugul crizei

Dr. Crumpei a opinat că una dintre explicaţiile pentru care o parte dintre oamenii de afaceri români au fost prinşi pe picior greşit de criză este legată de lipsa tradiţiei antreprenoriale.

„Patronii noştri nu au avut când, în doar 20 de ani de piaţă liberă, să-şi dezvolte abilităţile antreprenoriale. Nu ne putem compara cu experienţa de 200 de ani pe care o au occidentalii. Unde mai pui că prin 2007-2008, toţi specialiştii spuneau pe toate canalele să mergem să ne împrumutăm în bănci, că aşa se fac afacerile. Uite că, acum, problema creditelor neperformante a ajuns la nivel de fenomen socio-economic, ceea ce se răsfrânge în mod nemijlocit şi asupra vieţii psihice a oamenilor. Pentru că au crezut că binele va dura la nesfârşit, criza a reprezentat un şoc psihic pentru mulţi oameni de afaceri. Un şoc din care mulţi se chinuie să iasă”, a mai spus psihiatrul.

Beneficiile psihoterapiei: îţi salvează afacerea şi familia

Tocmai pentru a ieşi cât mai repede din acest şoc şi a nu mai pierde bani aplicând la nesfârşit aceleaşi strategii şi metode de management defectuoase, medicul recomandă apelarea la serviciile de psihoterapie şi consiliere.

„Mulţi pot spune că nu mai au nici timp, nici bani pentru a veni la psihoterapie. Eu consider, însă, că recâştigarea echilibrului psihic, rezolvarea conflictelor, dobândirea unor tehnici de management al stresului sunt doar câteva dintre beneficiile cu care pot ieşi pe uşa cabinetului psihologic. Banii investiţi în sănătatea psihică se vor resimţi cu siguranţă în creşterea eficienţei afacerii şi în îmbunătăţirea vieţii personale”, a punctat dr. Crumpei.

Mai nou, sunt cuprinşi de teama de a nu-şi pierde slujbele şi cei din instituţiile de stat, ameninţaţi la tot pasul cu disponibilizarea.

„Vorbesc, pe de o parte, despre suplinitorii din învăţâmânt, care se tem că la toamnă nu vor mai avea o catedră la care să se întoarcă, dar şi despre funcţionari. Aceştia din urmă se tem că disponibilizările se vor face având drept criteriu simpatiile sau antipatiile şefilor, iar cei care au avut dispute, chiar procese în justiţie cu aceştia, îşi văd ameninţate slujbele”, ne-a mai povestit medicul psihiatru.

Ce îi aduce pe oameni la psiholog?

Pe lângă sentimentele de deznădejde şi de teamă faţă de ce ar putea aduce ziua de mâine, majoritatea celor care se prezintă la psiholog acuză tot felul de simptome somatice, adică reacţii fizice din partea organismului, de genul palpitaţiilor, simptomelor digestive, gastrite, tremurături ale membrelor, insomnii.

„De regulă, persoanele care au astfel de manifestări merg întâi la medicul generalist pentru a vedea dacă suferă de o boală fizică. Pentru că, de obicei, analizele nu relevă nimic grav, medicii recomandă un consult psihologic. Sunt însă şi multe persoane care vin direct la psiholog pentru că îşi dau seama de adevărata cauză a afecţiunilor lor”, ne-a dezvăluit psihologul Magda Luchian, de la Cabinetului de psihologie şi psihoterapie „Optima”, din cadrul Clinicii Euromed Center.

Specialiştii spun că „un motiv care ar trebui să te determine să apelezi la un psihoterapeut ar fi faptul că nu te mai recunoşti, că nu mai reuşeşti să depăşeşti anumite emoţii, iar starea de disconfort psihic este din ce în ce mai intensă şi durează de mai multe săptămâni”. De asemenea, ar fi bine să vezi un psiholog „dacă întâmpini probleme în relaţiile interpersonale, te înfurii şi mulţi îţi atrag atenţia asupra acestui lucru”.


Sfaturi pentru a trece mai uşor peste criză

Recunoaşteţi semnele stresului şi luaţi decizia de ieşire din situaţia care l-a generat, cât mai repede posibil.

„Luaţi-vă o vacanţă, dacă se poate. Dacă nu, cel puţin îndepărtaţi-vă pentru un moment de mediul stresant. La întoarcere veţi găsi mai repede şi mai bine soluţiile de rezolvare a problemelor. Aceasta întrucât, oricât de gravă ar fi, orice problemă are cel puţin două soluţii. Mai mult, schimbarea atitudinii faţă de problema care ne macină, adică transformând-o dintr-un obstacol într-o provocare, contribuie la găsirea de soluţii noi. Schimbarea modului de raportare la problemă, scoaterea acesteia în afara sferei personale, ajută foarte mult în vederea posibilităţilor de rezolvare”, sfătuieşte psihologul Magda Luchian.

Amintiţi-vă ce vă plăcea să faceţi înainte de a începe afacerea

Special pentru oamenii de afaceri, psihologii recomandă să ia masa cu familia sau prietenii şi mai puţin cu partenerii de business. Aceasta întrucât persoanele din prima categorie reprezintă resurse emoţionale şi energetice, pe când partenerii de afaceri sunt mai mult un factor stresor.

De asemenea, în momentele de deznădejde, „gândiţi-vă ce vă plăcea să faceţi înainte de a începe afacerea. Cultivaţi-vă cât mai des posibil hobbyurile şi pasiunile”.

Specialiştii recomandă să nu renunţaţi la somnul de şapte ore şi să nu exageraţi cu cafeaua şi energizantele, întrucât nu veţi mai putea evalua corect starea de oboseală.

Remediu de criză: 12 îmbrăţişări pe zi din partea persoanelor dragi

„Îmbrăţişaţi-vă, zilnic, de 12 ori, persoana sau persoanele dragi. Acesta este cel mai simplu şi ieftin remediu de menţinere a stării de sănătate psihice şi fizice”, ne-a dezvăluit psihologul Magda Luchian.

„Chiar dacă aţi pierdut tot, căutaţi bine, pentru că întotdeauna mai rămâne ceva de care să vă bucuraţi. Când vă simţiţi lipsiţi de resurse, lăsaţi cravata şi servieta la o parte şi mergeţi să îmbrăţişaţi un copac. Identificaţi-vă cu forţa, rădăcinile şi rezistenţa lui şi nu vă veţi mai vedea ca o persoană dezorientată, neputincioasă sau disperată”, a mai sugerat psihologul.

„Imaginea contează”, un dicton generator de stres şi anxietate

În multe cazuri, în special în rândul oamenilor de afaceri, imaginea pe care o construim pentru ceilalţi se bazează pe ce facem, pe ce şi cât avem. Iar aceasta se menţine cu mult efort, bani şi timp investit, generând de multe ori stres şi anxietate.

De la un moment dat devine extrem de solicitant să tot întreţinem şi să plimbăm un afiş artificial, ca de reclamă. Însă, imaginea şi stima de sine autentice, acelea care cresc în mod firesc pe măsura existenţei noastre ca fiinţe umane, ne oferă adevărata împlinire şi, odată descoperite, nu mai necesită efort de cosmetizare”, a afirmat în încheiere psiholog Magda Luchian.

Astfel, în locul dictonului „imaginea contează”, specialiştii recomandă să utilizaţi alte exerciţii mentale mult mai utile, de genul:

– Zâmbiţi cât mai des, întâi în oglindă, apoi celorlalţi;

– Vizualizaţi cât mai des posibil problemele deja soluţionate;

– Întrebaţi-vă: „Ce aş face dacă nu mi-ar fi frică?” şi observaţi ce simţiţi;

– Mai bine trăiţi clipa prezentă decât nostalgia trecutului sau teama unui viitor incert;

– Realitatea de acum va fi alta peste o lună, cinci luni sau un an, aşa că nu are niciun rost să vă blocaţi în faţa obstacolului din prezent;

– Aveţi încredere în intuiţiile dumneavostră.


Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    ASTA E TARA CONDUSA DE BASESCU, VOTAT CU PIX, PUNGA, UNBRELE, MANCARE, BANI IN DIASPORA.SPER SA AJUTE PE SARACI ROMANI CEI DIN DIASPORA CARE SUSTINEAU MINCIUNA LA ALEGERI A LUI BASESCU.EI NE-AU DUS IN ACEASTA MIZERIE CU DOMNUL BRANZA, SI ANBASADORUL ROMANIEI IN FRANTA.AR TREBUI TOTI SA PLECE CAT MAI REPEDE DIN TARA, IN DIASPORA LUI BRANZA.

  2. bisnitar spune

    In acest articol ma regasesc si eu!Am o firma de 10 ani si imi dau seama ca in aceasta perioada in care mi s-au nascut doi copii,au crescut sunt la scoala eu am fost marele absent.Am muncit,am riscat ca sa-mi platesc darile la stat,creditele la banci si salariile oamenilor cu care lucrez.Noaptea nu mai este noapte,ziua nu mai este zi placerea intalnirii cu prietenii nu mai este,totul s-a naruit incet ,incet.Acum astept si eu momentul sa pun lacatul pe usa si sa ma angajez undeva la stat daca mai imi ramin bani de spaga….Adevarul este ca suntem in kakat cu totii,firmele merg prost,statul isi baga mina in buzunarul tau din ce in ce mai adinc ,te strange de git si iti lasa atat aer numai cit sa traiesti.Bafta celor care mai au putere sa lupte eu cred ca in curand las armele jos!Pacat de cei 15 oameni cu care lucrez si de familiile lor….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata