ONU a trimis opt milioane de dolari în salarii pentru medicii afgani, ocolind regimul taliban

Organizația Națiunilor Unite a plătit aproape opt milioane de dolari în salarii pentru în jur de 23.500 de angajați în domeniul sanitar din Afganistan pe parcursul lunii trecute, ignorând și ocolind regimul taliban aflat la putere în ţară din această vară, relatează Reuters.  Acțiunea reprezintă și un test pentru viitoare astfel de demersuri menite să ajute această ţară aflată într-o profundă criză economică dar fără să gireze regimul fundamentalist.

Agenția pentru dezvoltare din cadrul ONU și organizația de ajutor sanitar Global Fund au făcut echipă pentru a reînființa un program finanțat anterior de Banca Mondială. BM l-a suspendat după ce talibanii au revenit la putere în Afganistan.

Totodată, ONU s-a străduit până acum să livreze ajutoare umanitare în Afganistan, într-un context tot mai complicat generat de venirea la putere a talibanilor.

În viziunea sa despre această ţată,„Cineva trebuia să acționeze. Ne confruntam nu doar cu un sistem sanitar în colaps, dar și cu unul financiar aflat în aceeași situație.

Global Fund și-a asumat riscul financiar, noi ne-am asumat riscul de implementare pentru ca aceste plăți să aibă loc. Am arătat că funcționează, că este posibil, însă mai avem mult de lucru până ce vom salva această economie”, a spus directoarea regională pentru Asia și Pacific a Agenției pentru dezvoltare, Kanni Wignaraja.

În contextul financiar, Global Fund a furnizat 15 milioane de dolari pentru acest proiect, dintre care opt au fost folosite pentru a plăti salarii, iar restul pentru furnizarea de echipament medical de bază, medicamente esențiale și alte provizii.

În conformitatea lui Wignaraja, UNDP a trimis banii prin Banca Internațională din Afganistan și apoi a folosit un furnizor major de servicii financiare care a rămas neidentificat din motive de siguranță.

Angajații afgani plătiți până acum au primit banii prin depozite în conturi bancare. Alți 2.500 urmează să fie plătiți cu bani lichizi, pentru că se află în zone mai izolate fără acces direct la bănci.

În privinţa continuuării, „Dăm speranță acestor familii și impulsionăm sistemul medical afgan. Fără acest ajutor, toți medicii, asistenții și tehnicienii afgani nu ar fi avut de ales decât să plece din țară”, a adăugat ea.

După ce acest test a arătat că sistemul poate funcționa, ONU intenționează să se folosească de acceași metodă pentru a introduce lichidități în economia afgană în următoarele luni. Anterior, și  UNICEF a propus un sistem similar pentru plata angajaților din educație.

Aşadar, majoritatea liderilor occidentali au specificat că nu intenționează  să recunoască politic regimul taliban înainte ca acesta să îndeplinească condiţiile cerute, printre care, respectarea drepturilor omului, în particular respectarea drepturilor femeilor, încălcate grav în timpul regimului taliban anterior.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata