Ordonanţa privind concediile medicale, o soluţie de limitare a chiulului sau „arest la domiciliu”?

– Dacă reprezentanţii angajatorilor din mediul privat consideră că Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2010, privind concediile de sănătate, era necesară, dar fără a se arăta entuziasmaţi de posibilitatea care li se oferă pentru a-şi verifica salariaţii aflaţi în „medical”, cei ai Colegiului Medicilor apreciază că respectivul act normativ este „plin de inepţii”, „încalcă drepturile omului” şi este o nouă formă de „arest la domiciliu”.

– Concret, începând de luni, 17 mai, angajatorul, prin intermediul unei comisii interne care poate cere ajutorul poliţiei, are dreptul să întreprindă controale la domiciliul salariaţilor care cer concedii medicale.

.

În încercarea de afla opiniile celor vizaţi de textul Ordonanţei nr. 36, am contactat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai bugetarilor şi ai corpului medical.

La Kosarom, epidemia „medicalelor” începe în campania agricolă de toamnă

Neculai Apostol, fondatorul Grupului de firme „Kosarom”, grup care cuprinde patru societăţi ce totalizează peste 1.200 de angajaţi, consideră că „noile reglementări privind concediile medicale nu sunt chiar o inovaţie în domeniu. Noi, la Kosarom, am recurs de mai multe ori la deplasări la domiciliul angajaţilor despre care bănuiam că şi-au luat concedii medicale fără a fi bolnavi.

În special pe perioada lucrărilor agricole de toamnă, mulţi salariaţi care provin din mediul rural îşi procură adeverinţe pentru tot felul de afecţiuni închipuite, după care se duc la cules recolta. De cele mai multe ori, presupunerile noastre s-au adeverit şi am cerut explicaţii şi de la medicii de familie pentru situaţiile create.  Este o problemă atunci când îţi este afectat fluxul de producţie din cauza absenţelor repetate, motivate în mod mincinos”.

Kosarom are de recuperat 1 miliard ROL în contul „medicalelor”

În prezent manager pe probleme strategice de dezvoltare al Grupului Kosarom, Neculai Apostol afirmă că măsura luată de Guvern pentru restricţionarea „medicalelor” este bună, însă, „statul ne-ar fi ajutat mai mult dacă s-ar fi achitat de datoriile pe care le are la angajatori, în contul concediilor medicale pe care le-am plătit anul trecut angajaţilor noştri”.

„Numai la Kosarom, societatea de bază din cadrul grupului, unde lucrează circa 500 de persoane, avem de recuperat aproximativ 1 miliard ROL de la bugetul asigurărilor de sănătate”, ne-a dezvăluit Apostol.

„Unde sunt măsurile serioase promise de Guvern mediului de afaceri?”

Neculai Apostol a adăugat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2010 a venit în întâmpinarea solicitărilor patronatelor, „însă este departe de a fi esenţială pentru revigorarea economiei”.

Problema asta trebuia rezolvată mai demult, însă sunt multe altele mai importante şi mai urgente la care trebuia să se gândească Guvernul. În condiţiile acestea, unde este sprijinul promis mediului de afaceri?”, s-a întrebat, retoric, Apostol.

La rândul lor, nici reprezentanţii BMT România, filiala ieşeană a producătorului belgian de profile metalice, nu consideră că prevederile acestei ordonanţe reprezintă noutăţi absolute.

Am mai făcut controale la domiciliul angajaţilor, urmate de anularea indemnizaţiilor. A fost, însă, vorba despre situaţii flagrante, de persoane care ceruseră concediu medical, după care au fost depistate noaptea la discotecă. În orice caz, Ordonanţa nici nu ne ajută, nici nu ne împiedică. Primele cinci zile de concediu erau şi până acum achitate în totalitate de societate. Ne-am dori, însă, mai mult sprijin şi responsabilitate din partea instituţiilor statului. Spre exemplu, să se restrângă perioada de rambursare a sumelor aferente «medicalelor» de la CAS”, ne-a declarat Liuben Bernstein, director în cadrul grupului de firme BMT România.

La Primăria municipiului Iaşi, prevederile Ordonanţei 36 nu au fost încă „dezbătute”

La Primăria municipiului Iaşi, instituţie recunoscută ca fiind una ai cărei angajaţi se „îmbolnăvesc” foarte des, Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2010,  privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, nu a fost încă „dezbătută” de serviciile şi departamentele care se ocupă de personal, cu toate că actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial încă din 26 aprilie 2010.

„Încă nu am discutat cu departamentul juridic, pentru a vedea modalităţile concrete de aplicare a prevederilor Ordonanţei. Nu vreau să comentez un act legislativ în vigoare, însă nu cred că va trebui să facem controale acasă la toţi angajaţii care şi-au luat concediu medical. Probabil că vom organiza, totuşi, o comisie care va rămâne în stand-by, până în momentul în care vom avea suspiciuni cu privire la vreunul dintre colegii noştri”, ne-a spus Dorel Prisacaru, responsabil al Departamentului de Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Primăriei Iaşi.

Acesta a ţinut să precizeze că numărul mare de zile de concediu înregistrat în contul celor 737 de angajaţi ai municipalităţii se datorează perioadei de concediu pentru creşterea copilului, dar şi lunilor de tratament de care au nevoie salariaţii care suferă de boli cronice grave.

„Dacă facem o analiză, observăm că cea mai mare parte a zilelor libere sunt în contul colegelor noastre aflate în concediu de maternitate sau a celor cu boli cronice. Cu toate acestea, trebuie combătut fenomentul prin care «de luni până vineri sunt bolnav, în week-end mă fac bine, iar lunea viitoare îmi iau iarăşi medical»”, a mai spus Prisacaru.

Colegiul Medicilor ameninţă cu procese la Strasbourg

Dacă mediul de afaceri nu manifestă un interes deosebit faţă de prevederile Ordonanţei care permite angajatorului să verifice dacă salariatul aflat în concediu medical este într-adevăr bolnav, Colegiul Medicilor din România (CMR) a luat o atitudine de respingere totală a actului legislativ încă din faza de proiect.

Am depus o sesizare la Avocatul Poporului cu privire la această Ordonanţă, deoarece este o nouă formă de arest la domiciliu. Se menţionează în lege că dacă persoana care beneficiază de concediu nu va fi găsită acasă, în intervalele orare 8.00 – 11.00, 12.00 – 17.00 şi 18.00 – 20.00, aceasta nu va beneficia de indemnizaţia aferentă. Este o prevedere hilară, pentru că dacă ziua este acasă, iar noaptea este în bar, poate beneficia de remuneraţie”, a explicat prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Mai mult, acesta acuză legiuitorul că se porneşte de la prezumţia de vinovăţie, atât cu privire la bolnavi, cât şi la medici.

„Această ordonanţă este plină de inepţii şi încalcă o serie întreagă de drepturi ale omului. Dacă Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituţională, vom depune plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg şi vom cere şi daune morale din partea statului român”, a spus, în încheiere, preşedintele CMR.

Citește și
2 Comentarii
  1. vanghelica spune

    …sa ne intelegem, chiulul ramane…multi si-au luat medical sa nu fie destituiti din functia de director, sau cei de la AVAS ca sa nu piarda leafa…etc…astia n-au nevoie sa plece de acasa….pot primi si musafiri…ca urmare, nu se vor reduce absolut deloc nici cheltuielile, nici numarul profitorilor….

  2. silviu spune

    ..ce ne facem cu fostii directori liberali care stau in medical de 1an si 3 luni cu medical de 5700 ron, ex. de la CAS MEAMT ,in timp ce in consiliul local este foarte activa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata