Pacienţii cu boli rare vor avea acces din iunie la 17 molecule noi

35

Pacienții cu boli rare vor avea acces din luna iunie la 17 molecule noi, pentru care până acum nu existau reglementări legale, a anunțat luni președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

“Există 17 molecule care au fost aprobate prin hotărâre de guvern. Pentru acestea, în următoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea lor. Acestea vor fi aprobate în următoarele zile și apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adăuga listei actuale a medicamentelor”, a afirmat Savu.

El a explicat că obiectivul principal este ca, în perioada următoare, să existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, pentru a nu mai exista sincope ca în ultimii șase ani, când pacienții nu au avut acces la tratamente noi.

Savu a spus că, tot în următoarea perioadă, va începe evaluarea completă a listei de medicamente compensate și gratuite, cele mai vechi urmând a fi scoase.

“Există medicamente care și-au depășit impactul terapeutic. În următoarele zile vor fi finalizate criteriile pe baza cărora aceste molecule care se vor afla pe lista de compensate și gratuite să fie evaluate. Ne vom baza pe evaluările internaționale, la care vom adăuga punctul de vedere al comisiilor de specialitate din România”, a spus reprezentantul ANMDM, care și-a manifestat speranța ca lista completă să fie funcțională din luna octombrie.

La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că evaluarea noii liste de compensate va începe foarte curând și că în criteriile de evaluare se va ține cont și de realitățile economice ale țării.

“Cele 17 molecule reprezintă o variantă temporară până va intra în vigoare lista completă”, a ținut să precizeze Bănicioiu.

Președintele ANMDM, Marius Savu, declara anterior că impactul financiar al introducerii celor 17 molecule este “undeva la 50 de milioane de lei până la sfârșitul anului”.

“O primă evaluare este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârșitul anului. S-ar putea să avem și surpriza să fie nevoie de mai mulți bani, însă până la urmă sunt convins că fondurile vor fi găsite, atât timp cât medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele”, a afirmat Savu.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, preciza la începutul lunii mai că cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienți în tratamentul bolilor rare, în special în oncologie, pentru cancerele hematologice și epilepsie.

El a explicat că medicamentele orfane sunt definite conform regulamentelor europene ca fiind adresate unui segment limitat de persoane pentru care producătorii de medicamente efectuează studii clinice costisitoare și care se adresează unui număr restrâns de pacienți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)