Patriarhia Română: Familia conferă credibilitate activităţii preotului în parohie

Hotărârea Sfântului Sinod de a le interzice preoţilor divorţaţi să ocupe funcţii de conducere în administraţia bisericească are drept scop întărirea instituţiei familiei în societate, având în vedere că familia conferă credibilitate activităţii preotului în parohie, a declarat marţi (30 martie 2010) purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

„La proxima şedinţă a Sfântului Sinod, care va avea loc în iunie sau în iulie, fiecare ierarh va trebui să aducă la cunoştinţă situaţia din eparhia pe care o păstoreşte şi soluţiile pe care le propune, având în vedere că în Biserica Ortodoxă Română 500 de preoţi sunt divorţaţi, văduvi sau despărţiţi din totalul celor 16.000”, a explicat preotul Constantin Stoica.

El a precizat că preoteasa are un rol important în activitatea preotului şi în viaţa parohiei. În plus, familia preotului trebuie să fie un exemplu în comunitatea pe care o păstoreşte, a adăugat preotul Stoica.
Sfântul Sinod a hotărât, la şedinţa din luna februarie, ca toţi clericii divorţaţi, văduvi sau despărţiţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu mai pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească la nivel de protopopiat.

Preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei şi nu vor mai avea dreptul să slujească având funcţie de conducere. Totodată, în zonele izolate, unde există în biserică un singur preot, acesta fiind paroh, şi care se află într-o astfel de situaţie, va trebui să fie mutat la o altă biserică în care să slujească, dar fără a mai ocupa post de conducere, sau va rămâne în lăcaşul în care se află, dar pe o treaptă inferioară, fiind adus paroh un preot de la altă biserică, a mai spus părintele Stoica.

Totuşi, dacă se va constata că preotul care a primit această sancţiune a fost părăsit de soţie şi are rezultate pastorale deosebite, acesta va putea lucra în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în activităţi cu caracter cultural-educaţional, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata