Pensiile militare vor fi calculate potrivit salariilor medii brute, dacă nu se aduc adeverinţe

Militarii, poliţiştii şi lucrătorii de penitenciare pensionari care nu vor prezenta adeverinţe doveditoare privind salariile încasate vor primi pensii recalculate în funcţie de salariul mediu brut pe economie din perioadele respective, potrivit hotărârii de guvern privind normele de aplicare a Legii pentru recalcularea pensiilor speciale, publicate miercuri (28 iulie 2010) în Monitorul Oficial.

Conform documentului care se referă doar la categoriile menţionate, pensiile acestor persoane se recalculează în termen de cinci luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.
„Pentru perioadele care constituie stagii de cotizare şi pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul pentru recalculare prevăzut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective”, se arată la art. 4, alin. 4 al HG.

Pensia specială recalculată astfel poate să fie, însă, modificată în baza documentelor solicitate pe care beneficiarul le prezintă ulterior, mai prevede noua hotărâre de Guvern.
Adeverinţele privind veniturile individuale realizate în anumite perioade de cotizare vor putea fi solicitate de pensionarii din Ministerul Apărării Naţionale de la unităţile unde au activat sau de la centrele militare judeţene, ori de sector de care aparţin.

Pensionarii din celelalte structuri de siguranţă naţională, ordine publică şi din administraţia penitenciarelor îşi vor putea obţine adeverinţele necesare recalculării pensiilor de la ultima unitate la care au lucrat sau de la structura centrală, dacă unităţile au fost desfiinţate. Totodată, pentru persoanele care au avut misiuni în străinătate, pensia se calculează în funcţie de salariul aferent funcţiei în care fuseseră încadrate în ţară.

De asemenea, stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în cazul categoriilor menţionate este de 20 de ani, mai menţionează normele de aplicare a Legii 119/2010. Normele de aplicare se referă la pensionarii din MApN, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata