Peste 100 de poliţişti au fost înaintaţi în grad şi alţi patru au primit titluri onorifice la aniversarea IGI

Patru ofiţeri au primit titlul onorific de „Poliţist al Anului” pentru rezultatele excepţionale obţinute, iar alţi 107 poliţişti au fost recompensaţi pentru activitatea desfăşurată, prin înaintarea în grad şi înmânarea unor diplome de merit, cu ocazia aniversării a 133 de ani de la atestarea documentară a primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România – ”Legea asupra străinilor”.

Momentul aniversar a fost evocat, într-un cadru festiv, la Casa de Cultură a Ministerului Afacerilor Interne, când secretarul de stat în MAI, general locotenent magistrat dr. Ilie Botoş, a transmis un mesaj de felicitare poliţiştilor, din partea vicepremierului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

„Activitatea instituţiei dumneavoastră este, practic, măsura importanţei şi a rolului pe care România şi l-a asumat atât în plan regional cât şi în plan internaţional. Fie că este vorba de ameninţări asimetrice, de conflicte armate mai mult sau mai puţin îndepărtate de ţara noastră, sau de orice alte motive care determină străinii să solicite sprijin internaţional de specialitate, România, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, rămâne una dintre instituţiile cu vocaţie europeană capabile să acorde sprijin real imigranţilor”, a spus Oprea în mesajul său.

Inspectorul general al IGI, chestor principal de poliţie dr. Nelu Pop, a mulţumit poliţiştilor de la imigrări care, prin aportul lor, au construit şi consolidat o imagine pozitivă a acestei structuri, ”devenind astfel o instituţie cu vocaţie europeană”.

***

Inspectoratul General pentru Imigrări a sărbătorit luni împlinirea a 133 de ani.

‘Primind ordinul de explusiune, străinul va trebui să arate puntul de la frontieră prin care voiesce să trécă, şi, în casul acesta, i-se va remite o fóie de drum prin care se va regula itinerarul ce va avea să urmeze, şi timpul cât va avea dreptul să se popréscă în fie-care localitate, până la frontieră. În casul de a contraveni la vre-una din aceste dispoziţiuni, străinul va fi condus afară din ţară prin forţa publică’… stipula, la acea vreme, un articol de lege din prima reglementare în materie din istoria statului modern, respectiv ‘Legea asupra străinilor’.

La scurt timp, a apărut Regulamentul din anul 1900, care prevedea ‘Biletul de liberă trecere’ ca document pentru străinii intraţi în România iar în anul 1903, Adunarea Deputaţilor a adoptat ‘Legea asupra organizării Poliţiei Generale a Statului’.

De atunci şi până în prezent, legislaţia naţională s-a aflat într-un proces permanent de actualizare în concordanţă cu exigenţele societăţii româneşti şi mai apoi de armonizare cu reglementările europene

În prezent, Inspectoratul General pentru Imigrări are în componenţă, la nivel central şi în fiecare judeţ al ţării, servicii sau birouri care lucrează în interesul cetăţenilor străinilor şi al comunităţii, cu competenţă în admisie şi reglementarea dreptului de şedere, încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor, prevenirea şi combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate, pe teritoriul României.

De asemenea, instituţia administrează şase Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil — la Bucureşti, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare şi Giurgiu, precum şi două Centre de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică — Bucureşti şi Arad. Primul în Europa, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, administrat de Inspectoratul General pentru Imigrări, a transpus în practică, la nivel internaţional, conceptul de evacuare în regim de urgenţă a refugiaţilor aflaţi în pericol de a fi returnaţi din prima ţară de azil în ţara de origine.

La sfârşitul primului trimestru al anului 2014, din totalul de 102013 cetăţeni străini, aflaţi pe teritoriul României, 60.358 provin din state terţe (cei mai mulţi provin din Moldova — 11.541, Turcia — 9.666 şi China — 8.123) şi 41.655 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia — 10.811, Germania — 5.640, Franţa — 4.964). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata