Pogea: Noul sistem de rambursare a TVA este transparent şi echitabil

Noul sistem de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, prin care vor fi rambursate sume de 1,72 miliarde lei in august, este unul echidistant si transparent, fiind eliminata posibilitatea rambursarii sumelor catre firme pe pile sau relatii, au declarat, vineri, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

“Acest sistem permite rambusarea acestor sume transparent, fara pile sau relatii, asa cum este normal, si arata vointa politica a Guvernului, pentru ca soft-ul era dezvoltat de mult, dar nu s-a dorit aplicarea lui”, a spus premierul Emil Boc.

Primul ministru a facut, in prezenta ministrului Finantelor, si o verificare, introducând electronic, pe site-ul ministerului, codul de identificare al unei firme si aflând exact data la care va primi TVA-ul inapoi.

“Acest sistem asigura predictibilitate si echitate, astfel sumele se vor plati in 3 transe, in 3 zile ale lunii, pe 6, 24 si 29 si sunt acoperite si compensarile partiale, care pot fi facute in aceeasi zi.

Companiile pot vedea stadiul contului si ziua exacta când vor veni banii”, a precizat Gheorghe Pogea. Acesta a precizat ca s-au rambursat sume din 2005 si 2006 si ca spera ca in august sa nu ai existe sume restante de achitat.

Prin intermediul sistemului, 80% din plati vor fi efectuate catre firmele care sunt in asteptare, iar pentru restul de 20% nu va fi depasit termenul de 45 de zile, prevazut de lege.

La 31 mai 2009, la ANAF erau inregistrate 10.209 de cereri de rambursare de TVA, din care 7.144 erau in termen legal, 880 erau deconturi suspendate si 2.185 erau deconturi intârziate. Valoarea totala a acestora se ridica la 4,26 miliarde lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata