Pogea: Vrem să dăm producătorilor agricoli un program similar programului “Prima Casă”

Producatorii agricoli ar putea beneficia de un program similar programului “Prima casa”, ce va consta in primirea unor certificate de depozit, in urma stocarii productiei detinute in silozuri licentiate, certificate pe baza carora vor putea obtine credite de la banci, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Aceste certificate sunt garantate de Fondul National de Garantare agricol, care va fi capitalizat de Ministerul Finantelor cu 10 milioane euro.

“Fermierul va primi un certificat de depozit garantat de fondul de garantare agricol. Cu acesta se duce la banca si isi ia banii.

Este un program similar cu “Prima casa”, a explicat Pogea.

Potrivit ministrului Finantelor, pâna marti reprezentantii ministerului Agricultur ii vor trebui sa realizeze o baza de date cu toate silozurile existente in România si vor face licentierea acestora.

Ulterior, va trebuit modificata o Ordonanta de Urgenta in vederea extinderii activitatii fondului de garantare agricol inclusiv la emiterea de certificate de depozit.

“Introducem astfel in circuit productia agricola, o contabilizam, o fiscalizam, asiguram resursele financiare producatorilor agricoli, care, in baza certificatelor de depozit, se duc la banci si primesc bani.

Am solicitat ca pâna joi aceste lucruri si pasii stabiliti sa fie clarificati, am intrebat si bancile daca subscriu sau nu, iar cele prezente – CEC, BRD, BCR, Raiffeisen etc – categoric au subscris.

Vrem ca in timpul cel mai scurt sa dam drumul si la acest produs, care va fi in sprijinul fermierilor, bancherilor, contabilizarii productiei agricole, al fiscalizarii si al eliminarii concurentei neloiale din piata”, a precizat Gheorghe Pogea.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu a precizat ca se intentioneaza ca primele certificate de depozit sa inceapa sa fie eliberate din campania de vara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata