Prahova: Amenzi de 5.700 lei după îmbolnăvirea a zeci de elevi care au consumat lapte şi corn

Autoritățile prahovene au aplicat amenzi în valoare totală de 5.700 de lei în urma controalelor efectuate după ce aproape 60 de elevi de la mai multe școli din județ care au consumat produse distribuite în cadrul programului guvernamental „Lapte și corn” au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat joi,  că inspectorii acestei instituții au aplicat două amenzi de câte 1.200 de lei distribuitorului produselor din programul ‘Lapte și corn’ pentru ‘neasigurarea lanțului frigorific pe timpul transportului’.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a aplicat cinci sancțiuni contravenționale, atât unor școli, cât și firmei care furnizează laptele și distribuitorului.

Purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, Dan Decebal, a declarat că inspectorii au amendat trei școli cu câte 500 de lei pentru faptul că personalul care distribuia produsele alimentare nu era instruit corespunzător, în timp ce firma care distribuie produsele a primit o amendă de 800 de lei pentru depozitarea la temperaturi necorespunzătoare a produselor lactate.

Totodată, firma Ecolact Prod Păulești, care furnizează laptele în școli, a fost sancționată cu o mie de lei pentru că nu avea fișele de aptitudini încheiate pentru tot personalul.

Potrivit unor surse din administrația locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala și ulterior îl furniza școlilor din județ.

Consiliul Județean (CJ) Prahova va relua, începând de vineri, derularea programului guvernamental ‘Lapte și corn’, care a fost suspendat temporar după ce aproape 60 de copii de la mai multe școli din județ au prezentat suspiciuni de toxiinfecție alimentară, având nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit unui comunicat de presă emis, miercuri, de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la școlile ‘Elena Doamna’ și ‘Sfântul Vasile’ din Ploiești, dar și de la un distribuitor arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

‘Ținând seama de cele constatate, autoritatea contractantă — Consiliul Județean Prahova — va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul județului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiții restrictive de temperatură la transport și depozitare’, mai informează Prefectura Prahova.

Autoritățile prahovene au demarat, în data de 23 noiembrie, o anchetă epidemiologică după ce inițial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental ‘Lapte și corn’, numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 58.

Totodată, distribuirea laptelui și a cornului a fost sistată temporar, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități.

De asemenea, în urma apariției acestor cazuri de suspiciune de toxiinfecție alimentară, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni a fost înregistrat câte un dosar penal, cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal.

‘În urma cazurilor de posibilă toxiinfecție alimentară, au fost deschise dosare penale pe articolele 352 și 358 din Codul Penal. (…) Cercetăm faptele in rem și urmează să vedem cum mergem mai departe în funcție de rezultatele analizelor de la DSV’, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Marian Popescu.

Cele două articole din Codul Penal sunt incluse la capitolul Infracțiuni contra sănătății publice și vizează infracțiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Luni, 23 noiembrie, a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental ‘Lapte și corn’.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat, la acel moment, că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata