BNR a redus rata dobânzii de politică monetară la 8% pe an

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României a decis marti (29 septembrie 2009) reducerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, de la 8,5%, incepând cu data de 30 septembrie 2009, informeaza BNR.

De asemenea, reprezentantii CA au hotarât gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Conform comunicatului BNR, analiza celor mai recente date statistice evidentiaza consolidarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborând la nivelul de 4,96% in luna august, fata de 5,06% in luna precedenta, in conditiile unei accentuate scaderi a cererii agregate si ale fluctuatiilor moderate ale cursului de schimb al leului. Inflatia de baza CORE2 ajustata – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al principalelor produse accizabile (tutun si bauturi alcoolice) – a fost de 4,5% in luna august fata de 4,6% in luna anterioara.

Datele statistice releva ajustarea semnificativa si persistenta a deficitului extern in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial. În plan monetar, sunt de consemnat mentinerea dinamicii anuale inalte a creditului acordat sectorului public, inregistrarea unei dinamici lunare pozitive a creditului acordat sectorului privat pentru prima data in ultimele 6 luni si continuarea tendintei de crestere a economisirii la nivelul economiei nationale.
Conduita politicii monetare a ramas prudenta, BNR calibrându-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, precum si in vederea asigurarii conditiilor pentru revitalizarea sustenabila a procesului de creditare.

Citeste si:  Bomba de la CET: 50% din factura CET a blocului, plătită şi de cei care au centrale

Ratele dobânzilor interbancare s-au mentinut in apropierea nivelului ratei dobânzii de politica monetara. În acelasi timp, reducerea ratelor dobânzilor practicate de institutiile de credit in relatiile cu clientii a continuat atât pentru depozite, cât si pentru credite, ajustarea descendenta a celor din urma fiind insa relativ mai lenta.
Astfel, pe baza datelor disponibile si a analizei evolutiilor recente si de perspectiva, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de opt suta pe an de la 8,5%.

În aceste conditii, incepând cu data de 30 septembrie 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4% pe an de la 4,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12,0% pe an fata de 12,5%.
În acelasi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 18,0%, incepând cu perioada de aplicare 24 octombrie – 23 noiembrie 2009, de la 18,75%.

Citeste si:  GRECO GRUP SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

CA al BNR reafirma ca implementarea ferma si consecventa a mix-ului de politici macroeconomice – monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale sunt esentiale pentru continuarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 noiembrie 2009, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner