Premierul Victor Ponta a inaugurat lucrările la Centrul de cercetări CAMPUS al UPB

Premierul Victor Ponta, ministrul Educației Naționale Remus Pricopie, ministrul delegat Mihnea Costoiu, ministrul pentru fonduri europene Eugen Teodorovici au participat miercuri la deschiderea lucrărilor de construcție a Institutului de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative – CAMPUS UPB, aflat în incinta Universității Politehnica din București.

„Mă bucur foarte mult că se fac investiții în cercetare. Cele mai mari investiții sunt din fonduri europene pentru că bugetul săracu’ nu reușește decât în foarte mică măsură. Este un mesaj foarte clar pentru cei tineri și pentru cei mai puțin tineri că se va face în continuare cercetare în România. Felicitări celor care au făcut programul în primul rând că au reușit să îl întocmească și în al doilea rând pentru că nu și-au pierdut speranța pentru că în 2009 a fost declarat eligibil și a trebuit să vină anul 2014 ca să îl deblocăm și să îl pornim și sunt convins că la anul vom fi aici să tăiem panglica. Mă bucur că până la urmă se face acest proiect”, a declarat Ponta.

El a spus că după 1990 ideea de cercetare în România a suferit „niște lovituri extrem de mari”.

„Nu doar reducerea constantă a bugetelor și banilor alocați, nu doar competiția imposibilă cu alte țări, SUA, țări occidentale care ne-au luat practic cei mai talentați și mai buni cercetători dar și sistemul în ansamblu. Nenumăratele institute de cercetare care multe dintre ele au devenit după anii 2000 doar o țintă și o pradă pentru afaceri imobiliare (…). Este vorba de aproximativ 70 de milioane de lei. Nu știu câte universități reușesc să aibă din alte părți proiecte de acest gen. Soluția numărul 1 rămâne cea a accesării fondurilor europene”, a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, viitorul cercetării românești este legat indisolubil de universități, iar ideea de a face cercetare în altă parte decât în instituțiile de învățământ superior a fost una neviabilă.

„Nu spun că nu sunt excepții dar cred că pe termen mediu și lung cercetarea trebuie legată de mediul universitar și mai trebuie legată de pragmatism și economie. Mi-aș dori ca toți banii pe care România îi are pe exercițiu financiar 2007-2013 dar mai ales pe 2014-2020 aș vrea să îi văd cheltuiți pe proiecte de acest gen. Bani nu sunt foarte mulți măcar să îi accesăm noi pe toți”, a spus șeful Guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata