Pricopie: Educaţia românească este în plin proces de modernizare şi de adaptare la nevoile societăţii secolului XXI

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, salută lansarea la Bucureşti a programului european Erasmus+, precum şi organizarea conferinţei ‘Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune – soluţii comune’.

Pricopie consideră că organizarea la Bucureşti a acestor două evenimente reprezintă o recunoaştere europeană a proceselor de modernizare prin care trece şcoala românească.

„Zilele acestea avem onoarea să găzduim la Bucureşti o serie de evenimente foarte importante pentru sistemul educaţional românesc şi pentru tot ceea ce înseamnă formarea profesională şi ocuparea forţei de muncă.

Este vorba despre Conferinţa internaţională ‘Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune — soluţii comune’, care se desfăşoară în perioada 10-11 martie, precum şi despre lansarea, pe 11 martie, a Programului Erasmus+, ce oferă numeroase oportunităţi de învăţare în toate sectoarele educaţiei. Este un moment important pentru România, care se manifestă tot mai mult ca stat activ şi influent la nivelul UE şi în plan regional”, subliniază ministrul prin intermediul unui comunicat de presă remis luni .

El consideră că adaptarea sistemului educaţional la piaţa muncii necesită cooperare şi eforturi susţinute din partea tuturor actorilor implicaţi. Remus Pricopie a precizat că România are un plan bine pus la punct în acest sens.

„Faptul că aceste două evenimente au loc la Bucureşti nu este deloc întâmplător. Educaţia românească este în plin proces de modernizare şi de adaptare la realităţile şi nevoile societăţii secolului XXI, iar acest lucru este cunoscut şi apreciat de partenerii noştri europeni.

Dezvoltarea învăţământului, în sensul convergenţei sale totale şi sustenabile cu piaţa muncii, este posibilă doar dacă se depun eforturi susţinute din partea tuturor actorilor implicaţi. Sistemul de educaţie şi formare profesională la nivelul UE impune adaptarea la realităţile europene, dar şi cele specifice fiecărei ţări în parte, şi se bazează pe cooperarea dintre instituţiile centrale, unităţile de învăţământ şi companii. În acest sens, România are un plan bine pus la punct, cu accent pe formarea continuă, parteneriate cu mediul economic şi măsuri pentru asigurarea egalităţii de şanse”, susţine demnitarul.

În privinţa Programului Erasmus+, Remus Pricopie consideră că lansarea acestuia la Bucureşti marchează o nouă etapă a cooperării dintre România şi Uniunea Europeană.

„În ceea ce priveşte Programul Erasmus+, acesta va fi lansat în prezenţa Comisarului European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, doamna Androulla Vassiliou, şi va permite tuturor persoanelor care învaţă sau predau în domeniul educaţiei, al formării profesionale, al tineretului şi al sportului să acceseze burse pentru studiu, pentru participarea la cursuri de formare sau la acţiuni de voluntariat.

Lansarea acestuia la Bucureşti marchează o nouă etapă a cooperării dintre România şi Uniunea Europeană, ce aduce cu sine o creştere a numărului de oportunităţi de mobilitate pentru studenţi, stagiari, cadre didactice şi nu numai”, a mai arătat reprezentantul MEN. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata