Prim-procurorul din Buftea, arestat pentru 20 de zile

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis vineri (23 aprilie 2010) arestarea pentru 20 de zile a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen, acuzat de procurorii DNA de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul lui Adrian-Richartt Zamfirachi, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă, cei doi putând face recurs. În acest dosar, procurorii DNA mai cercetează un avocat şi doi poliţişti.

Potrivit DNA, în perioada octombrie – decembrie 2009, procurorul a pretins de la două persoane, printr-un intermediar, 4.000 euro pentru a facilita dispunerea unei soluţii de netrimitere în judecată faţă de una dintre acestea, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
DNA susţine că procurorul Nelu Carpen a creat premisele ca persoana cercetată să obţină soluţia favorabilă prin infirmarea rechizitoriului emis în acel dosar penal, administrarea frauduloasă a unor probe şi prin transmiterea de îndrumări cu privire la atitudinea pe care trebuia să o adopte în cadrul unor proceduri judiciare.

În cursul lunii iulie 2009, procurorul Nelu Carpen şi alte două persoane au constituit un grup infracţional organizat, afirmă DNA. Acţiunile grupului ar fi vizat: racolarea unor persoane cercetate penal interesate să obţină măsuri judiciare favorabile, în schimbul remiterii unor sume de bani şi altor bunuri pentru influenţarea sau coruperea magistraţilor; asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracţionale; facilitarea dispunerii unor soluţii de netrimitere în judecată în diferite cauze penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea şi a altor unităţi de parchet.

Astfel, în perioada septembrie 2009 – martie 2010, procurorul ar fi înlesnit obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată în două cauze penale. De asemenea, în cursul lunii octombrie 2009, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi şi alte trei persoane ar fi constituit un grup infracţional în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie.
DNA susţine că acest grup a racolat persoane cercetate penal interesate să obţină măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani şi a altor bunuri şi au încercat să intervină pe lângă magistraţi din cadrul mai multor instanţe, pentru a obţine soluţii favorabile.

Astfel, în perioada decembrie 2009 – februarie 2010, avocatul ar fi pretins suma de 15.000 euro şi a primit 11.000 euro de la două persoane, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 şi ai Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a unei alte persoane, cercetată în stare de arest preventiv.

De asemenea, în perioada decembrie 2009 – martie 2010, ar fi pretins şi primit suma de aproximativ 45.000 euro de la o persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Curţii de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate unei alte persoane arestate preventiv într-o cauză penală, precum şi pentru facilitarea aplicării unei pedepse mai blânde.

Pentru a asigura punerea în libertate şi reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă aplicabile acelei persoane arestate preventiv, avocatul ar mai fi cerut 15.000 euro de la persoana de la care anterior primise 45.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unui procuror de la DIICOT şi asupra unor poliţişti din cadrul structurii de crimă organizată a IGPR, în legătură cu organizarea unui flagrant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata