Primarul care bagă beţe în eolienele CEZ

– Etapa din Cogealac a celui mai mare parc eolian terestru din Europa, pe care cehii de la CEZ îl construiesc în Dobrogea, este în pericol de a nu mai fi realizată. Edilul-şef din Cogealac susţine că întregul teren disponibil aparţine deja unui alt parc eolian. Cehii l-au dat în judecată pentru abuz de putere şi cer ajutorul Guvernului.

.
Proiectul eolian de 600 de MW din comunele Fântânele şi Cogealac, judeţul Constanţa, estimat la un total de 1,1 miliarde de euro, pe care CEZ l-a cumpărat în 2008 de la Continental Wind Partners (CWP), riscă să-şi piardă titulatura de „cel mai mare parc eolian terestru din Europa”, relatează Adevărul.

Aceasta deoarece a doua etapă a sa, cea din comuna Cogealac, unde ar trebui instalate 100 de turbine din totalul de 240, este blocată de primarul din localitate, care refuză să acorde ultimul aviz.

Reprezentanţii Continental Wind Project Management, companie care asigură managementul proiectului spun că lucrările la etapa Cogealac ar fi putut începe încă din toamna anului trecut, iar această întârziere înseamnă pierderi de 30 de milioane de euro până în prezent.

Pe de altă parte, primarul Cati Hristu susţine că CEZ şi CWP nu au niciun drept să instaleze turbine în comuna sa, întrucât întregul teren disponibil a fost concesionat încă din 2007 către un alt proiect eolian, de 600 de MW, achiziţionat de spaniolii de la Iberdrola.

„CWP a făcut contracte cu oamenii pentru terenuri fără avizul Consiliului Local. Noi nu putem să dăm terenul în acelaşi timp către două firme, întrucât, potrivit reglementărilor, între turbinele eoliene trebuie să existe o distanţă minimă de 700 de metri. CWP a vândut către CEZ ceva ce nu-i aparţinea, iar CEZ a greşit că nu s-a interesat”, ne-a declarat edilul din Cogealac.

Citește și
1 Comentariu
  1. IONESCU spune

    CEZ ROMANIA o firma fara experienta, cu influenta in sferele politice, inconjurata de oameni corupti,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata