Concepţie profitabilă: femeilor din Rusia li s-a propus să nască, după patrioţi, şi profesori sau petrolişti

6

În regiunea Ulianovsk din Federaţia Rusă au început pregătirile pentru partea finală a acţiunii devenite deja tradiţională, ‘Naşte un patriot de Ziua Rusiei’.

Funcţionari locali au raportat că peste 700 de potenţiale mame s-au înscris pe liste pentru automobilul ‘UAZ Patriot’, principalul premiu al maratonului de 9 luni.

Este adevărat că, de data aceasta, ‘graviditatea generală’ nu a scăpat fără complicaţii. Activiştii sociali le-au cerut autorităţilor să explice de ce patrioţi s-ar naşte într-o singură zi pe an şi le-au propus locuitorilor din regiune să conceapă şi viitori profesori, petrolişti sau constructori de maşini, în zilele de sărbătoare ale acestor profesii, informează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Potrivit directorului-adjunct al Departamentului pentru protecţie socială din regiunea Ulianovsk, Zinaida Kudinova, 716 de femei planifică să nască de Ziua Rusiei, la 12 iunie. Acţiunea intens promovată, desfăşurată din 2006 la iniţiativa guvernatorului regiunii Ulianovsk, Se rghei Morozov, a dat deja roade.
‘Anul trecut, în regiune s-au născut circa 13.800 de bebeluşi. Acesta este cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani. În afară de aceasta, în regiune se remarcă nu doar o creştere a natalităţii, ci şi diminuarea numărului de avorturi’, a declarat Kudinova.

Conform regulamentului acţiunii, o singură femeie dintre cele care nasc chiar de Ziua Rusiei obţine marele premiu, maşina de teren ‘UAZ Patriot’, celelalte mame, mai puţuin norocoase, primesc în cadrul unei festivităţi, televizoare, fiare de călcat, cuptoare cu microunde.
Pentru majorarea eficienţei acestei acţiuni, guvernatorul regiunii Ulianovsk a decretat şi Ziua Comuniunii Familiale, la 12 septembrie. În popor, această zi a fost deja supranumită ‘ziua concepţiei’, deoarece între 12 septembrie şi 12 iunie sunt exact 9 luni.

Deputatul parlamentului regional Aleksandr Kruglikov consideră această acţiune demografică o ‘mare prostie’. ‘Cine poate afirma că un patriot se va naşte tocmai la 12 iunie şi nu la 13 sau 14 iunie? Patriotismul depinde în primul rând de modul în care este educat copilul, în timp ce copiii se nasc din dragoste’, a declarat deputatul.
În opinia sa, această acţiune constituie mai degrabă public itate pentru politicieni, nu o soluţie reală la problema demografică. ‘Serioasa problemă demografică, acută astăzi pentru întreaga Rusie, nu poate fi rezolvată atât de simplu’, este convins Kruglikov.

Împuternicitul pentru drepturile omului pe lângă guvernatorul regiunii Ulianovsk, Konstantin Dolinin, este de acord că soluţii simple nu există în acest caz, însă salută desfăşurarea acţiunii. ‘Nimeni nu speră să schimbe în mod radical situaţia demografică prin atribuirea de premii. Scopul nostru este să progresăm, să construim grădiniţe, să oferim mamelor tinere condiţii favorabile pentru muncă’, a spus Dolinin.

Mai mult decât atât, Dolinin cons ideră că acţiunea ar trebui extinsă. ‘De exemplu, de ce să nu li se propună femeilor să nască viitori profesori de Ziua Învăţământului, pe 1 septembrie? În acest caz, câştigătoarea ar putea primi un certificat pentru suma necesară copilului în vederea obţinerii de studii superioare’, a spus Dolinin.
În opinia sa, acţiunea nu trebuie să se cramponeze doar pe patrioţi. ‘Ar fi bine ca femeile să nască de Ziua Petrolistului sau a Constructorului de Maşini, iar reprezentanţii acestor branşe să acorde pe viitor sprijin acestor copii’, a subliniat Dolinin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata