Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în 2010

Noua societate de asigurare PAID va începe emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale în 2010, a declarat marţi, 25 mai, la Forumul de asigurări FIAR 2010, preşedintele PAID, Marius Bulugea.

„Emiterea poliţelor va începe cu siguranţă anul acesta. Nu pot preciza o dată clară, dar sper să fie cât mai curând”, a afirmat Bulugea.

El a subliniat că PAID a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor efectuarea unei anchete la nivelul celor 3227 de unităţi administrativ-teritoriale cu privire la existenţa unei baze de date despre locuinţe, în format electronic sau pe suport de hârtie, care să fie transferată către societatea de asigurare. Aproximativ 75 la sută dintre primării au baze de date cu locuinţele, pe suport electronic, iar 10 la sută au posibilitatea de a transmite datele în formatul solicitat de PAID.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), din totalul de 8-8,5 milioane locuinţe care există în România, numai 15 la sută au asigurare facultativă.

Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al PAID, estimează că în primul an când vor fi emise poliţe de asigurare obligatorie gradul de cuprindere va ajunge la 30 la sută, incluzând aici şi cele 500.000 de locuinţe care aparţin statului şi care vor trebui, de asemenea, asigurate.

Cei care nu vor încheia asigurări obligatorii ale locuinţelor în perioada prevăzută de lege sunt pasibili de amenzi, care au un nivel mai ridicat decât poliţa de asigurare în sine. Persoanele asistate social vor face obiectul unor liste ale primăriilor, care le vor comunica PAID, urmând ca statul să suporte plata asigurării din bugetul de stat sau bugetele locale.

PAID a devenit funcţională din luna februarie 2010 şi are ca acţionari 13 societăţi de asigurări, care au şi rolul de distribuţie a poliţelor, de constatare a daunelor şi evaluare. Printre acţionari figurează societăţile ARDAF, UNIQA, Groupama şi ASTRA Asigurări.

Potrivit preşedintelui PAID, programul de reasigurare a fost stabilit, iar negocierile cu brokeri de reasigurări se află în fază finală, fiind contactaţi reasigurători de top care au experienţă în programe de protecţie la catastrofe.
Programul Român de Asigurare la Catastrofe este prevăzut în legea 260/2008, aprobată cu amendamente de Senat şi transmisă Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata