Principesa Maria, decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce

O ceremonie de învestire a principesei Maria cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, a avut loc, miercuri seară, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Din partea regelui Mihai înalta distincție a fost înmânată de principesa moștenitoare Margareta.

La eveniment au fost prezenți, alături de principesa Maria, principele Radu Duda, vicepremierii Gabriel Oprea și Daniel Constantin, președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, alte personalități ale lumii culturale și mediului de afaceri.

Ceremonia a fost urmată de un dineu, oferit cu ocazia sărbătorii de 10 Mai, eveniment la care a participat și premierul Victor Ponta.

Din partea familiei regale au fost prezenți principesa moștenitoare, principele Radu, principesa Maria și principele Nicolae.

În cuvântul rostit cu acest prilej, principele Radu a transmis din partea regelui Mihai „întreaga lui iubire și speranță” și a anunțat că acesta va fi prezent la Săvârșin pentru a petrece întreaga vară.

Principele a salutat prezența la eveniment a unor reprezentanți de vârf ai lumii politice și societății civile românești.

„Pentru principesa moștenitoare și pentru mine, faptul că în 2014 sărbătoarea capătă o atâta pondere și atâta importanță reunind la masă cea mai înaltă parte a autorității politice și a societății civile ne face să credem că în lunga sa viață Majestatea Sa Regele a avut și motive de mândrie și de bucurie”, a spus principele Radu.

Camerata Regală a susținut un recital de muzică clasică și contemporană.

Potrivit site-ului www.familiaregala.ro/ro, fiica cea mică a regelui Mihai și a reginei Ana, principesa Maria a României, s-a născut în exil, la Copenhaga, în ziua de 13 iulie 1964.

Principesa Maria a venit pe lume în lipsa tatălui său, care urma activități profesionale la New York Stock Exchange, regele Mihai fiind informat prin telefon că a devenit, pentru a cincea oară, tată.

Cea mai tânără dintre principesele României a fost botezată în credința ortodoxă, iar nașa de botez a fost sora ei, principesa moștenitoare Margareta.

Principesa Maria a locuit și studiat în Elveția, apoi a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite ale Americii, unde a făcut studii de puericultură și a lucrat, pentru o vreme, în domeniul îngrijirii copiilor.

A lucrat la New York în relații publice în cadrul unor companii private, iar în prezent locuiește în statul New Mexico și activează în domeniul consultanței private.

Principesa a fost de mai multe ori în vizită în țară și la București, cea mai importantă fiind aceea de la Crăciunul anului 1997, când întreaga familie regală s-a regăsit la București.

În ultimii ani, principesa Maria a petrecut Crăciunul la Săvârșin, în compania familiei regale și intenționează să fie din ce în ce mai mult prezentă în București, la Sinaia și în țară.

Regele Mihai și regina Ana au cinci fiice: principesa moștenitoare Margareta, principesa Elena, principesa Irina, principesa Sofia și principesa Maria.

Ordinul Coroana Romaniei a fost instituit de regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului.

Ordinul Coroana Romaniei, reînființat de regele Mihai I la 30 decembrie 2011, devine Ordin Dinastic (al familiei regale).

El recompensează meritele cetățenilor români și străini care aduc un aport substanțial la dezvoltarea și consolidarea României, prin acțiuni publice sau prin excelența în profesie, pentru fapte puse în slujba statului și a națiunii.

Seria de evenimente dedicate zilei de 10 Mai va continua cu simpozionul „Carol I, o viață dedicată României”, care se va desfășura vineri la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCU) din București, eveniment la care vor participa principesa Margareta și principele Radu, personalități ale vieții culturale și științifice.

În aceeași zi, Radiodifuziunea Română va organiza la Sala Radio un Concert Regal.

Sâmbătă, de la ora 8,00, va fi dat startul la cea de-a treia ediție a Maratonului Regal, iar de la ora 11,00, familia regală va depune flori la statuia regelui Carol I din Piața Palatului Regal din Capitală.

De asemenea, de la ora 17,30, în grădina Palatului Elisabeta va avea loc cea de-a V-a ediție a Garden Party, eveniment de tradiție la care sunt așteptați să participe 6.000 de invitați — personalități ale autorității politice centrale și locale, ale mediilor academic, cultural, științific și politic, personalități ale societății civile și mediului de afaceri, reprezentanți ai Corpului Diplomatic și ai Clerului din toate județele țării și Republica Moldova.

La eveniment vor lua parte principesa Margareta, principele Radu, principesa Maria și principele Nicolae.

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un concert în grădina palatului și, la fel ca în anii precedenți, Iacarii Acrobați vor survola Palatul Elisabeta.

Evenimentele dedicate Zilei Regalității se vor încheia, sâmbătă seară, la Ateneul Român, cu un concert susținut de Camerata Regală, la care vor lua parte principele Radu și principesa Maria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata