Problemele „ascunse” ale contractelor de credit

Stiai, de pilda, ca atunci cand iti iei un codebitor la contractarea unui credit imobiliar acesta va deveni si el proprietar al casei nou cumparate? Sau ca banca are dreptul sa modifice unilateral dobanda, fara ca macar sa te intrebe? Toate aceste clauze sunt incluse in politica bancii, implicit in contract, asa ca vai de cel care semneaza „ca primarul”.

În cazul unui credit imobiliar, unele banci te obliga sa-l faci coproprietar pe codebitor, informează Incont.ro.

Problemele sunt mai complexe decât ar părea la prima vedere. Fiind un imobil nou, trebuie semnate contractele la utilitati, pentru care este nevoie de imputerniciri notariale. Din nou bani cheltuiti. În perspectiva, in momentul cand se stinge datoria, se ajunge iarasi la un contract semnat la notar si la alti bani.

Anul trecut, peste 3.000 de romani au reclamat bancile la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in special din pricina clauzelor abuzive existente in contractele de credit.

Multi romani s-au trezit ca nu si-au mai putut plati ratele, din cauza dobanzilor care au crescut pe fondul fluctuatiilor de pe piata financiara. De exemplu, cine a luat un credit cu dobanda fixa timp de un an s-a vazut neputincios cum din al doilea an rata a crescut si cu 40%.

Banca mai poate modifica comisioanele si poate introduce unele noi. De aceea este foarte important ca fiecare client sa cunoasca si sa negocieze fiecare drept sau obligatie a sa ori a bancii.

Din fericire, directiva europeana care impune eliminarea sau reducerea taxelor de rambursare anticipata pentru toate creditele de consum si care va intra in vigoare, din luna iunie 2010, prevede ca bancile nu mai pot schimba comisioanele ori dobanzile dupa bunul plac.

Va fi nevoie de acordul clientului pentru modificarea comisioanelor, iar in cazul dobanzii, daca veniturile datornicului nu mai acopera ratele cu noua dobanda, majorata, atunci banca este obligata sa-i faca un plan de restructurare.

Pe langa dobanda, banca va fi obligata sa ii arate clientului si cum se calculeaza aceasta.

Incepand de anul trecut, majoritatea bancilor au introdus formula de calcul bazata pe ROBOR, plus o marja fixa la lei. Iar la euro avem EURIBOR, plus un procent fix, al bancii. Nu in toate contractele este trecuta aceasta modalitate de calcul, asa ca pentru client ce si cum plateste este o totala nebuloasa.

De acum, toate institutiile financiare vor fi nevoite sa isi arate formulele negru pe alb, lucru chiar mai important decat graficul de rambursare, care nu mai valora nimic, atunci cand banca isi refacea calculele.

Citește și
2 Comentarii
  1. corect spune

    Va aflati intr-o mare eroare! Codebitor sau coplatitor nu este identic cu coproprietar! Contractul de credit NU ESTE UN TITLU TRANSLATIV DE PROPRIETATE! Proprietarii sunt cei din contractul de vinzare cumparare. Astfel, o persoana necasatorita poate achizitiona o locuinta; in contractul de vinzare cumparare va aparea ca unic proprietar. Daca banca considera ca veniturile acestei persoane nu sunt suficiente pentru plata obligatiilor, va solicita ca in contractul de credit sa se oblige si o alta persoana. Codebitor/ coplatitor poate fi mama, tata, fratii, vecinii…oricine este dispus sa se obliga alaturi de proprietarul locuintei achizitionate din credit sa achite obligatiile rezultate din contractul de credit, fara ca prin asta sa devina coproprietar al locuintei. Codebitorul/ coplatitorul va avea un drept de creanta impotriva proprietarului, adica ii va putea cere acestuia restituirea sumei cu care a contribuit la achizitionarea locuintei, dar asta nu inseamna ca este sau devine coproprietar al locuintei!

  2. me spune

    „Corect” are dreptate. Probabil articolul e scris de un economist… dar nu e o scuza ptr Financiarul. Rusinica 😀

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata