Producţia industrială a crescut cu 6,6 % în martie 2010

Producţia industrială a crescut cu 6,6  (serie brută) în martie 2010, faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, informează un comunicat transmis vineri, 7 mai,  de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia industrială a crescut cu 17,1 la sută (serie brută) în martie faţă de februarie 2010, ca serie ajustată, creşterea fiind de 3,6 la sută, informează INS, care precizează că datele sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici.

Creşterea din martie este explicată de INS prin evoluţia pozitivă a producţiei din toate sectoarele industriale: industria prelucrătoare (+ 20,6 la sută), industria extractivă (+ 6,0 la sută) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+ 0,5 la sută).

S-au înregistrat creşteri în toate marile grupe industriale, cele mai dinamice fiind industria bunurilor de uz curent (24,4 la sută), industria bunurilor intermediare (22,1 la sută), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (21,4 la sută), industria bunurilor de capital (15 la sută) şi industria energetică (5,8 la sută).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut cu 3,6 la sută, comparativ cu luna precedentă, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 4,2 la sută. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel, iar industria extractivă a scăzut cu 5,2 la sută.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent, cu nouă la sută, industria bunurilor de folosinţă îndelungată – cu 8,3 la sută, industria bunurilor intermediare, cu patru la sută, industria bunurilor de capital, cu 1,4 la sută, şi industria energetică – 0,6 la sută.

Luând ca termen de referinţă martie 2009, se constată că în luna martie 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 6,6 la sută, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+ 13,0 la sută) şi a industriei prelucrătoare (+ 7,3 la sută).

Industria extractivă a scăzut cu 15,0 la sută.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (8,6 la sută), industria bunurilor de capital (8,4 la sută), industria energetică (6,2 la sută) şi în industria bunurilor de uz curent (3,1 la sută), singura scădere fiind înregistrată în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de 2,8 la sută.

Ca serie ajustată, producţia industrială din martie 2010 a crescut cu 5,2 la sută, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, evoluţie datorată producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,4 la sută) şi industriei prelucrătoare (+4,8 la sută).

Industria extractivă a scăzut cu 15,6 la sută.

Pe marile grupe industriale, serie ajustată, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (9,1 la sută), industria energetică (5,6 la sută) şi în industria bunurilor de capital (5,5 la sută). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu patru la sută, respectiv cu 1,5 la sută.

În T1 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 4,1 la sută, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+13,5 la sută) şi de industria prelucrătoare (+4,0 la sută).

Industria extractivă a scăzut cu 12,4 la sută.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (11,9 la sută), industria energetică (şapte la sută) şi în industria bunurilor intermediare (5,6 la sută). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 9,4 la sută, respectiv cu 8,2 la sută.

Ca serie ajustată, producţia industrială a crescut cu 4,4 la sută în T1 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, datorită creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (14,2 la sută) şi de industria prelucrătoare (patru la sută).

Industria extractivă a scăzut cu 13,2 la sută.

Pe marile grupe industriale (serie ajustată) s-au înregistrat creşteri în T1 2010 faţă de perioada corespunzătoare din 2009 în industria bunurilor de capital (12,4 la sută), industria energetică (şapte la sută) şi în industria bunurilor intermediare (5,3 la sută). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 9,3 la sută, respectiv cu 9,2 la sută.

INS informează că baza de selecţie a eşantionului pe care s-a realizat studiul asigură o reprezentativitate de 92,17 la sută din totalul a unităţilor active, datele fiind colectate de la circa 9.000 de operatori economici cu activitate principală industrială. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de  3 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata