Rachetele ucrainene fac ravagii asupra sistemelor militare rusești, un remorcher este lovit lângă Insula Șerpilor și un elicopter este doborât lângă Donețk

Foto: cotidianul.ro
40

Pentru Rusia, ambele pierderi vin ca o lovitură pentru invazia brutală a lui Putin în Ucraina, care face progrese treptate în estul țării, însă cu costuri uriașe în vieți omeneşti și echipamente de luptă.

Astfel, marina ucraineană a difuzat imagini cu ceea ce se crede a fi o rachetă anti-navă care a lovit remorcherul Vasily Bekh la ora 4 dimineața, în timp ce acesta livra soldați, arme și muniții pe Insula Șerpilor, o zonă intens disputată.

Atacul nu a putut fi oprit

Sistemul de rachete antiaeriene Tor al remorcherului nu a reușit să oprească atacul, dar acesta a rămas pe linia de plutire și a fost evacuat pentru reparații după ce a suferit avarii semnificative.

Rapoartele inițiale au spus că a fost lovită cu o rachetă Harpoon, însă au existat, de asemenea, speculații că a fost folosită fie o rachetă Brimstone furnizată de Marea Britanie, fie un sistem de apărare antirachetă de pe navă.

Lovitura asupra remorcherului marinei ruse din Marea Neagră a fost înregistrată de o dronă Bayraktar TB2, deși nu se crede că drona a lansat racheta, scrie Daily Mail.

Concret, lovitura a fost revendicată inițial de Maxim Marchenko, șeful administrației regionale de război din Odesa, deși marina ucraineană a șters ulterior înregistrarea video de pe contul său de Twitter.

Remorcherul Vasyl Bekh a servit în Flota rusă a Mării Negre din 2017.

Un elicopter rusesc ar fi fost atacat de sistemele de apărare antiaeriană a Ucrainei

În cadrul celei dea doua peierdere importantă a armatei ruse, o înregistrare video arată ceea ce se pare că ar fi un elicopter de atac rusesc Mi-35M cuprins de flăcări în timp ce este lovit de un Igla MANPADS (sistem portabil de apărare antiaeriană) în apropierea liniilor de front din regiunea Donețk.

Igla este un sistem de rachete sol-aer cu focalizare în infraroșu de fabricație sovietică, care provine din stocurile militare originale ale Ucrainei. Au existat rapoarte contradictorii potrivit cărora racheta ar fi putut fi o Stinger furnizată de SUA.

În prezent, în regiunile estice ucrainene Donețk și Lugansk, Vladimir Putin încearcă să anexeze aceste regiuni la Rusia, după ce a renunțat la obiectivele mai nobile de a cuceri întreaga țară.

De altfel, cele mai crâncene lupte din ultima vreme au avut loc în jurul orașului Severdonețk, la 100 de kilometri nord de Donețk, unde elicopterul de atac ar fi fost doborât.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata