Reducerea numărului de secretari de stat şi subprefecţi aduce economii de peste 4,5 milioane de euro pe an

Reducerea numărului de secretari de stat din ministere şi a numărului de subprefecţi va aduce economii de peste 4,5 milioane de euro pe an, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

„Prin plecarea secretarilor de stat şi a celor doi subsecretari de stat se realizează economii de aproximativ două milioane de euro pe an, iar până la finalul anului economii de peste 800.000 de euro. Prin plecarea subprefecţilor se realizează economii de peste 2,5 milioane de euro pe an, iar până la sfârşitul anului, economii de peste un milion de euro.

În total, prin reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari şi subprefecţi, până la finalul anului 2010 se fac economii de aproape două milioane de euro, iar pe un an, economiile ar fi de aproximativ 4,5 milioane de euro”, a spus Ioana Muntean. Potrivit acesteia, restructurarea poziţiilor de secretari de stat se face împreună cu cabinetele aferente.

În cadrul reducerilor de secretari de stat decise de Guvern au fost făcute reevaluări ale competenţelor acestora, astfel încât trei secretari de stat schimbaţi din funcţiile iniţiale vor lucra cu alţi miniştri, respectiv cu primul-ministru, deciziile de eliberare şi numire în funcţie urmând să fie publicate joi în Monitorul Oficial. În cazul secretarilor de stat eliberaţi din funcţii, atribuţiile lor vor fi redistribuite către secretarii de stat care îşi păstrează posturile, a menţionat Muntean.

În urma restructurărilor din ministere, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) vor pleca 3 secretari de stat: Tudor Şerban, care coordona domeniile energiei şi resurselor minerale, secretarul de stat Maria Pârcălăbescu, care se ocupa de comerţ exterior, şi Irinel Cristu, care coordona domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediul de afaceri.

Din Ministerul Finanţelor Publice, va pleca secretarul de stat Graţiela Iordache. Din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vor pleca doi secretari de stat: Sorin Munteanu şi Tanczos Barna, care va fi numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii, în locul lui Peter Andrei Haschi. De asemenea, de la MDTR va pleca şi subsecretarul de stat Ion Sterian.

De la Ministerul Agriculturii, în afară de Haschi, va pleca şi secretarul de stat Dănuţ Apetrei. De la Ministerul Muncii va pleca secretarul de strat Dumitru-Nicu Cornoiu. De la Ministerul Afacerilor Externe vor fi eliberaţi din funcţie secretarul de stat Bogdan Mazuru, care va pleca ambasador la Paris, şi Călin-Radu Ancuţa.
De la Ministerul Administraţiei şi Internelor vor fi eliberaţi din funcţie 2 secretari de stat: Marius Tiberiu Martinescu – coordonator al reformei administraţiei publice, şi chestor Irina Alexe – care se ocupa de relaţia cu Parlamentul.

Un alt treilea secretar de stat va putea fi eliberat din funcţie doar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Tot de la MAI va pleca şi subsecretarul de stat pentru comunităţile locale Liviu Grădinaru. De la Ministerul Justiţiei va pleca secretarul de stat Rodica Constantinovici. De la Ministerul Transporturilor, vor fi eliberaţi din funcţie doi secretari de stat: Marin Anton, care va fi numit la Ministerul Mediului, şi Gheorghe Popa.

De la Ministerul Mediului vor pleca secretarii de stat Mircea-Ioan Cotoşman şi Dan Cârlan. De la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, va pleca secretarul de stat Cătălin Baba, care îl va înlocui în funcţia de secretar de stat în cadrul Aparatului de lucru al prim-ministrului pe Călin Hinţea, care a demisionat din motive personale.

Au mai rămas patru ministere la care nu au intervenit modificări, întrucât nu aveau decât câte doi secretari de stat sau chiar unul singur: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale – care au câte doi secretari de stat -, şi Ministerul Culturii, care are un singur secretar de stat. Guvernul a decis ca ministerele să aibă câte maximum 2 secretari de stat, cu excepţia MAI, MFP şi MAE, care vor putea avea până la 3 secretari de stat fiecare.

„Din 57 de secretari de stat din ministere, din care şapte vacante, rămân 32 de posturi. Am semnat deja deciziile de eliberare din funcţie pentru 17 secretari de stat şi doi subsecretari de stat”, a declarat prim-ministrul Emil Boc, după şedinţa de guvern de miercuri. Potrivit acestuia, eliberarea din funcţie a unui secretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor se va face doar după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

De asemenea, din cele 85 de funcţii de subprefecţi, din care şapte nu erau ocupate, vor rămâne 43 de funcţii, prin hotărâri de guvern care vor fi publicate joi în Monitorul Oficial.
Astfel, fiecare prefectură va avea câte un singur subprefect, în loc de doi, cu excepţia Prefecturii Capitalei, care va avea 2 subprefecţi, în loc de 3, ca până acum. Mioara Mantale, unul dintre cei 3 subprefecţi ai Capitalei, a fost eliberată din funcţie, printr-o hotărâre de Guvern adoptată miercuri, aceasta urmând să fie numită inspector guvernamental, potrivit unor surse oficiale.

Citește și
1 Comentariu
  1. croitoruu spune

    BRAVOO , da domnilor …un inceput bun ….desii cred ca ve-ti inventa poate alte pozitii de organigrama unde sa se faca cheltuieli …Oricum e abia o furnicuta din reducerile alea promise ….PARLAMENTARII …..DOAR VREO 100 AR FII MAI MULT DECAT SUFICIENTI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata