Retrospectiva economică (săptămâna 15 – 21 decembrie 2014)

0

Dezbaterile în comisiile parlamentare de specialitate pe proiectul Legii bugetului de stat şi asupra proiectului Legii asigurărilor sociale de stat pentru anul 2015, predarea unor portofolii succesorilor din noul Guvern şi retrospectivele anului 2014 în anumite domenii economice sunt doar câteva din principalele subiecte economice ale săptămânii 15 – 21 decembrie 2014.

De asemenea, în plan extern, printre subiectele analizate au fost cele referitoare la ajutoarele financiare care ar putea fi acordate Ucrainei de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, intenţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de a ajuta statele din Europa Centrală şi de Est pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, criza valutară din Rusia şi deprecierea rublei.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care se încheie duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 22 — 28 decembrie 2014.

* Comisia Europeană a demarat procesul de prezentare a planului de investiţii, care va atrage în economie cel puţin 315 miliarde de euro în următorii trei ani, România fiind prima ţară din Uniunea Europeană în care planul este detaliat, a anunţat, luni, vicepreşedintele CE pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen.

* Bulgaria, Polonia şi România ocupă primele locuri în Uniunea Europeană la creşterea costului orar al forţei de muncă, în perioada 2008 — 2012, în timp ce în UE şi zona euro costul orar al forţei de muncă pentru întreaga economie a înregistrat un avans de 10,9% şi, respectiv, 11,8%, conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

* Anul 2014 a fost unul dificil pentru sectorul zootehnic, pentru că a pierdut capacitatea de a exporta animale vii în zona Orientului Mijlociu, pagubele estimate până în prezent reprezentând în jur de 150 — 200 de milioane de euro, afirmă preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe ‘PRO AGRO’, Alex Jurconi, într-un interviu acordat AGERPRES. Acesta consideră că formele directe de ajutor de stat sunt singurele soluţii pentru redresarea sectorului zootehnic, disponibile atât în plan european, cât şi naţional.

* Pe parcursul anului 2014 a existat o colaborare, dar ineficientă, între sindicate şi autorităţi, în care reprezentanţii guvernamentali în fapt au tras numai de timp în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm, susţine Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel Alfa’, într-o declaraţie .

* Numărul exploataţiilor agricole a fost de circa 3,63 milioane, în 2013, mai mic cu circa 6%, faţă de cel înregistrat la Recensământul General Agricol 2010, ca urmare în principal a procesului de comasare, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ transmise, luni.

* Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost, în primele nouă luni ale anului, de aproape 1,5 milioane, iar cheltuielile realizate de aceştia s-au situat la 3,73 miliarde de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.

* Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu 2,7%, respectiv cu 20,8%, în anul 2013, iar cele de ovine şi caprine au crescut cu 6,3%, respectiv cu 6,8% faţă de cele înregistrate la Recensământul General Agricol 2010, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ transmise, luni. Astfel, efectivul de bovine a scăzut, în 2013, la 1,936 milioane, de la 1,990 milioane în 2010, în total exploataţii agricole.

* Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a făcut, luni, un bilanţ la încheierea mandatului, anunţând pentru luna noiembrie exporturi record de 4,9 milioane euro, cu previziunea de încheiere a anului 2014 cu un volum de vânzări pe pieţele externe de peste 50 miliarde euro.

* Hidroelectrica a înregistrat, după primele 11 luni din 2014, un profit record de 1,073 miliarde lei, în creştere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut, când compania a raportat un profit de 841 milioane de lei, informează, luni, un comunicat al companiei.

* Taxele şi impozitele nu vor creşte în următorii doi ani, iar sumele rezultate din cheltuielile neefectuate de ministere în prima jumătate a anului 2015 şi din eventualul excedent bugetar vor fi orientate spre măsuri de relaxare fiscală, spre zona de TVA şi accize, a declarat luni ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, propus pentru portofoliul Finanţelor Publice, la audierea în comisiile parlamentare de buget — finanţe.

* Investiţiile străine directe au crescut cu 80 de milioane de euro în luna octombrie a acestui an faţă de luna precedentă, iar după primele zece luni acestea au însumat 1,6 miliarde de euro, reiese din datele publicate luni de Banca Naţională a României.

* Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, propus pentru portofoliul Finanţelor Publice, vrea un pact fiscal cu mediul politic şi mediul de afaceri, pentru promovarea unui Cod Fiscal care să se aplice din 2016 şi să vizeze o perioadă de cinci ani.

Darius Vâlcov a declarat luni, la audierile în comisiile reunite de buget — finanţe ale Parlamentului, că îşi propune ca, în perioada 15 ianuarie — 15 martie, Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală să fie dezbătute cu mediul de afaceri şi mediul politic, iar în perioada 15 martie — 15 mai, dezbaterea să continue în Parlament, astfel încât la finalul sesiunii viitoare cele două coduri şi legea redevenţelor să iasă îmbunătăţite din Parlament şi să fie aplicate din 2016.

* Corpul de control din Ministerul pentru Societatea Informaţională verifică, în prezent, achiziţia de licenţe Microsoft urmând ca, după raportul final al acestuia, să fie plătită tranşa de 50 de milioane de lei către compania americană, a declarat, luni, după audierile din Comisiile de specialitate, ministrul propus al Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu.Acesta a explicat că, în caz contrar, se vor percepe penalităţi de 0,1% pe zi, din 1 ianuarie 2015.

* Redevenţele vor fi discutate în aşa fel încât să mulţumească atât statul, cât şi investitorii, care trebuie atraşi în economie, a afirmat, luni, Andrei Dominic Gerea, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, după audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Venitul real al agricultorilor români a scăzut cu 0,3% în 2014 comparativ cu 2013, însă acesta este cel mai mic declin înregistrat în rândul ţărilor Uniunii Europene (UE), în timp ce, pe ansamblul blocului comunitar, venitul real a scăzut cu 1,7% în 2014 după o reducere de 1,3% în 2013, arată datele preliminare prezentate vineri de Eurostat.

* România este pregătită să treacă cu bine peste iarnă din punct de vedere al sistemului energetic, a declarat, luni, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, în conferinţa de bilanţ. „Avem deja 2,1 miliarde metri cubi de gaze, iar livrările de gaze ruseşti funcţionează bine. România este pregătită să treacă cu bine peste iarnă”, a spus Răzvan Nicolescu, subliniind că starea sistemului energetic românesc este relativ bună.

* Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a scăzut cu 61%, până la 263 de milioane de euro, în perioada ianuarie — octombrie 2014, comparativ cu 675 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2013, pe fondul majorării excedentului înregistrat de balanţa serviciilor, cu 886 de milioane de euro, şi al reducerii deficitului balanţei bunurilor, cu 108 milioane de euro, potrivit datelor anunţate luni de BNR.

* Totalul de refinanţare a datoriei publice a scăzut pentru prima dată în 2014 sub 10% din Produsul Intern Brut/ PIB/, a declarat luni ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, propus pentru portofoliul Finanţelor Publice, la audierile în comisiile reunite de buget—finanţe ale Parlamentului.

Vâlcov a precizat că, faţă de septembrie 2013, când scadenţa medie a portofoliului de titluri de stat în lei era de 1,6 ani, prin măsurile adoptate în această perioadă scadenţă medie a urcat la 3,3 ani, iar în 2015 autorităţile doresc că acest nivel să treacă de 4 — 4,5 ani.

* Ucraina şi-a asigurat credite în valoare de 300 de milioane de euro pentru a repara principala conductă care transportă gaze naturale din Rusia spre Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Potrivit unui acord semnat luni la Bruxelles, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acceptat să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, care se adaugă celor 150 de milioane de euro promise deja de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

* România îşi păstrează cota de pescuit la calcan la 43,5 tone pentru anul 2015, deşi au fost discuţii numeroase pentru reducerea cu 15% a cotei de calcan din Marea Neagră, a declarat, luni, pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, care participă la Bruxelles la Consiliul Agricultură şi Pescuit al Uniunii Europene.

* Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat luni sub supraveghere calificativele Băncii Transilvania (BT) pentru datoriile în valută pe termen lung, situate în prezent la ‘BB minus’, şi ratingul de viabilitate ‘bb minus’, după anunţul privind preluarea Volksbank România, informează un comunicat de presă al Fitch.

* Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală sunt total rescrise şi gata să fie puse în dezbatere publică, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, care a făcut un bilanţ al mandatului său de nouă luni în fruntea Ministerului Finanţelor Publice/MFP/.

* România a exportat, în primele nouă luni din acest an, produse agroalimentare de aproape patru miliarde de euro — un record al ultimilor 20 de ani — în timp ce excedentul comercial a depăşit 349 de milioane de euro la finele lunii septembrie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „În perioada ianuarie — septembrie 2014, exporturile României de produse agroalimentare au fost în valoare totală de 3,902 miliarde de euro, în creştere cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, importurile înregistrând o uşoară creştere cu 1,3% în perioada menţionată, până la 3,553 miliarde de euro”, arată datele statistice ale MADR.

* Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va trece, probabil de miercuri în subordinea Ministerului Transporturilor (MT), după adoptarea în acest sens a unei Hotărâri de Guvern, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

* Regia Naţională a Pădurilor (RNP) — Romsilva încheie anul 2014 cu un profit brut de peste 130 de milioane de lei, mai mare cu 30% faţă de cel de anul trecut şi o cifră de afaceri de 1,44 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de 2013, a declarat, marţi, directorul general al RNP — Romsilva, Adam Crăciunescu, în conferinţa de bilanţ.

* Pensia medie lunară s-a situat, în trimestrul III 2014, la 847 de lei, în creştere cu 4,8% faţă de acelaşi interval al anului precedent şi cu 0,1% faţă de trimestrul II 2014, în condiţiile în care numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,35 milioane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date marţi publicităţii. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 845 lei în trimestrul III 2014, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (677 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.068 lei în Capitală).

* Peste 490 de kilometri de autostradă se află în fază de execuţie, iar anul viitor se vor finaliza mai mulţi decât în 2014, a declarat, marţi, secretarul de stat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, Alexandru Năstase, după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe marginea bugetului pe 2015 al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

* Comisiile parlamentare pentru agricultură, reunite, au aprobat, marţi, suplimentarea bugetului pe 2015 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu 98 de milioane de lei pentru acordarea de subvenţii în agricultură. „Suplimentarea cu 98 de milioane de lei pentru subvenţii este necesară, astfel încât să avem garanţia că toate solicitările pe care le vom avea în 2015, inclusiv cele pentru motorină, vor fi satisfăcute, să nu aşteptăm rectificarea bugetară din a doua parte a anului 2015”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite pe marginea bugetului MADR.

* Capitala este oraşul cu cele mai multe mall-uri, acestea fiind preferate de peste 45% dintre bucureşteni pentru achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, conform unui studiu care investighează obiceiurile de cumpărare a hainelor la români, remis, marţi. Imaginea diferă faţă de oraşele mari, unde mai puţin de 30% dintre cumpărători vizitează frecvent mall-urile pentru achiziţii de haine, dar şi faţă de oraşele sub 200.000 de locuitori, unde locurile dedicate unor astfel de cumpărături sunt fie magazinele de profil situate la stradă, fie pieţele cu tarabele cu îmbrăcăminte.

* Banca Centrală a Rusiei a decis, marţi, să majoreze dobânda de politică monetară de la 10,5% la 17%, în condiţiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale, transmite BBC. În 11 decembrie, autorităţile de politică monetară de la Moscova au majorat costul creditului de la 9,5% la 10,5%.

* Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, o creştere semnificativă în Europa (UE plus EFTA), iar cota de piaţă a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 2,3% la 2,8%, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate marţi. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat, în primele 11 luni ale anului, la 335.363 de unităţi, în creştere cu 26,4% faţă de perioada ianuarie-noiembrie 2013 (265.302 vehicule).


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News