Rodica Stănoiu: Viorel Hreneciuc s-a aflat în spatele înlăturării lui Ion Iliescu, la congresul PSD din 2005

Fostul ministru social-democrat al Justiţiei, Rodica Stănoiu, a afirmat că deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este un om extrem de complex, „care face parte dintr-un grup restrâns de oameni transpartinici”, el fiind totodată în spatele înlăturări lui Ion Iliescu de la preşedinţia PSD, la congresul din 2005.

„Părerea mea despre Viorel Hrebenciuc este că face parte dintr-un grup restrâns de oameni transpartinici, care, din 1990 încoace, fac şi desfac şi conduc aşa cum vor”, a afirmat Stănoiu la Antena 3.

Potrivit acesteia, „Hrebenciuc a stat în spatele înlăturării lui Ion Iliescu”. „La Congresul PSD din 2005, ştim bine că grupul de la Băcau şi cel de la Cluj şi-au dat mâna ca să-l înlăture pe Iliescu. Aceasta a fost cea mai mare lovitură dată partidului – când aceşti oameni excepţionali pentru partid – Iliescu şi Năstase – n-au putut ajunge la conducere”, a spus fosta social-denmocrată.

Ea a reamintit că, în 2005, când a afirmat despre Hrebenciuc „că este un cancer al politicii româneşti, şi că există structuri oculte care-l protejează întodeauna pe acesta”, a fost de fapt singura dată când a atacat un coleg din PSD, dar nu şi ultima. „Este bine să se înţeleagă că am făcut acele declaraţii în 2005, dar nu retrag nimic din ceea ce am spus atunci.
Marile mele probleme de la PSD au venit şi de la nişte oameni de acolo. (…) Unele sunt în legătură cu ceea ce a pierdut partidul, în anumite momente, şi eu cred că şi Hrebenciuc a avut o contribuţie acolo’, a spus Stănoiu.

Fostul ministru a enumerat şi unele din motivele care stau la baza afirmaţiilor sale. „Imediat în 2004, când PSD a luat guvernarea, am fost cu mâinile legate efectiv ca să rezolvăm şi noi o serie de probleme în legătură cu anumiţi oameni. Legăturile dintre Viorel Hrebenciuc şi Valeriu Stoica erau atât de puternice, încât pentru nişte chestiuni care puteau fi rezolvate într-un anumit fel, la un moment dat Hrebenciuc a spus că-i ‘arunc în aer’ legăturile cu liberalii – celebrul protocol pe care după aceea Stoica l-a rupt la televiziune”, a povestit Stănoiu.

Un alt exemplu a făcut referire la un moment din campanie electorală din 2004, când, „într-o mare manipulare a opiniei publice, care i-a fost păgubitoare lui Adrian Năstase, şi PSD, Viorel Hrebenciuc a jucat un rol important” – cel al stenogramelor.
„Cum am aflat acest lucru, este treaba mea de criminolog”, a adăugat fostul ministru al justiţiei. Întrebată despre actuala situaţie din PSD, Rodica Stănoiu crede „că se pregăteşte debarcarea lui Geoană”.

Prezent în studioul Antenei 3, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că a avut de-a lungul timpului relaţii „destul de oscilante” cu Viorel Hrebenciuc. El nu a ezitat însă să-i recunoască meritele acestuia din campania electorală. „Cred că, în momentul de faţă, Viorel Hrebenciuc are un rol foarte important pentru grupul parlamentar…
Hrebenciuc a neglijat grupul în campania electorală. Când se va vota liderul de grup, la începutul sesiunii parlamentare, să se aleagă varianta corespunzătoare’, a sugerat liderul social-democrat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata