România, cea mai scăzută rată de acoperire din Europa pe segmentul televiziunii digitale terestre

România are cea mai scăzută rată de acoperire din Europa în privinţa televiziunii digitale terestre în gospodării, a declarat marţi (30 martie 2010) Ulrich Stumpf, director al Institutului WIK (Wissenschaftliches Institut für Infrastruktur und Kommunikationsdienste GmbH) din Germania, în cadrul unui forum regional pe tema dividendului digital.

‘Este gata piaţa Europei de Est şi Sud-Est pentru serviciile oferite prin dividendul digital ? Cred că nimeni nu poate da un răspuns clar sau mai bine spus să dea un singur răspuns. În regiune, există multe state diferite. România are cea mai scăzută rată de acoperire din Europa în privinţa televiziunii digitale terestre în gospodării’, a afirmat Stumpf.

În ceea ce priveşte piaţa de televiziune mobilă, dezvoltată prin intermediul dividendului digital, oficialul german a apreciat că aceasta este abia la început, iar numărul de clienţi este încă mic.
‘În timp ce media europeană pe segmentul transmisiunilor în bandă largă mobilă este de 28,3 la sută, singura ţară din regiunea Europei de Est şi de Sud-Est care se apropie de acest procent este Slovenia cu 22 la sută din totalul serviciilor oferite în piaţă’, a menţionat Ulrich Stumpf.

Acesta a adăugat, totodată, că ‘televizinea mobilă de bandă largă nu este atât de economică, iar costul contractării unor astfel de servicii nu se justifică’. ‘Una dintre soluţii ar fi transmiterea prin terminalele mobile, unde numărul abonaţilor este mult mai mare’, a completat directorul WIK Institute. Stumpf a recomandat autorităţilor de reglementare din fiecare ţară din Europa de Est şi Sud-Est să pună în joc tot spectrul pentru televiziunea mobilă.

‘Piaţa are nevoie de siguranţă atunci când se trece la digital, în ceea ce priveşte disponibilitatea dividendului digital pentru anumite servicii mobile. Sunt multe ţări în Europa de Est care nu s-au hotărât ce să facă cu frecvenţa de 800 MHz.
Este foarte important ca autorităţile de reglementare din fiecare ţară să pună pe masă tot spectrul disponibil pentru televiziune mobilă. Pieţele pot face faţă obligaţiilor de acoperire în zona 800 MHz în materie de televiziune digitală’, a subliniat reprezentantul Institutului WIK.

România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012. Autorităţile române nu au respectat, însă, termenele impuse de UE. Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitală terestră era sfârşitul anului 2009.
Strategia de trecere la televiziune digitală prevede acordarea de şase multiplexuri, două la început, care vor putea funcţiona împreună cu televiziunea analogică, iar celelalte patru vor putea deveni operaţionale ulterior.

La finele anului 2009, cele două multiplexuri trebuiau să fie operaţionale. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului a întârziat de la aprobare. Următorul termen pentru acordarea primelor două multiplexuri este 31 mai 2010.

Ţinând cont de termenele de contestaţie sau de cele în care trebuie achitate taxele de licenţă, termenul când se va intra efectiv în posesia licenţelor ar trebui să fie 1 iulie 2010 în cazul primelor două multiplexuri digitale pentru care se va achita o taxă de 2,5 milioane euro, şi 30 decembrie 2010 în cazul celorlalte patru multiplexuri, pentru care taxa nu va putea fi de sub un milion de euro.

În anul 2012, emisia analogică TV va fi oprită, fiind înlocuită de cea digitală, moment în care cei care nu sunt abonaţi la un operator de cablu sau satelit nu vor mai putea vedea posturi TV. Normele UE specifică, însă, că orice persoană trebuie să aibă acces la servicii de televiziune, chiar dacă locuieşte în zone urbane intens populate sau zone rurale izolate.

De aceea, statul va construi o infrastructură de transmisie digitală terestră (DTT) a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite, gratuit, posturi TV publice şi cele mai urmărite canale private – în total 14 posturi.
Prin primele două multiplexuri (14 posturi TV) ar urma să fie transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV.

Celelalte 7 posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora. În ţara noastră, în prezent, circa 1,44 milioane de persoane recepţionează posturile TV doar prin antenă terestră, circa 3,6 milioane de persoane sunt abonate la cablu,  în timp ce 1,98 milioane persoane sunt abonate la platformele DTH – DigiTV FocusSat, Max TV, Boom TV şi Dolce.

Un multiplex digital terestru reprezintă un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata