România este codaşă la capitolul strategii informaţionale

România se situeaza, in general, la subsolul clasamentului in privinta strategiilor privind societatea informationala, desi exista initiative pe acest segment, a declarat miercuri (30 septembrie 2009) Andrei Savulescu, director general al Directiei pentru Politici si Programe in Domeniul Societatii Informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

“În general, România se situeaza la coada clasamentului in privinta societatii informationale, desi exista initiative pe acest segment. La nivel european, ne aflam undeva pe locurile 25, 26, 27, iar când spun 25 este cu indulgenta”, a explicat Savulescu.
Potrivit oficialului MCSI, la momentul actual, strategia pentru o societate informationala se afla in dezbatere publica pe site-ul ministerului, dar acesta nu a precizat o data-limita pâna când se va incheia.

“Periodic, aceasta va fi reevaluata in functie de comentariile facute pe parcurs. Pe varianta propusa acum si trimisa catre ministere una dintre ideile centrale este reevaluarea periodica, chiar daca devine hotarâre de Guvern”, a precizat Andrei Savulescu, care a precizat ca “si in alte tari se practica acest lucru”.

Reprezentantul ministerului de resort a afirmat ca MCSI a intocmit o lista de 600 de servicii, jumatate dintre acestea urmând sa fie implementate pâna in anul 2011. “Din punctul meu de vedere, strategia privind societatea informationala are trei puncte esentiale:

servicii de suport, reglementarea registrelor nationale de evidenta si listarea serviciilor. Stim cu totii ca UE monitorizeaza implementarea grupului celor 20 de servicii – 12 pentru cetateni si 8 pentru cetateni.

Mai putem vorbi despre faptul ca MCSI a intocmit o lista de circa 600 de servicii, dintre care isi va asuma implementarea a 300 pâna in 2011”, a spus Savulescu. Întrebat când se va reusi punerea in aplicare a facturarii electronice, Savulescu a apreciat ca la ora actuala nu putem folosi acest tip de instrument de plata “din cauza lipsei unor reglementari”.

Miercuri, la Bucuresti, a avut loc cea de-a doua editie a conferintei dedicata solutiilor IT&C pentru zona de eGovernment. Printre cei care au sustinut prezentari s-au numarat Mihaela Gorodcov, general manager IDG România, Zoli Herczeg, National Technology Officer Microsoft România, Varujan Pambuccian, consultant pe proiecte de eGovernment, si prof.dr. Doina Banciu, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, ICI Bucuresti.

Pe data de 19 august 2009, MCSI a reluat licitatia pentru crearea portalului e-România, in valoare de peste 42 milioane de lei (10 milioane euro), termenul-limita pentru depunerea documentatiei fiind 30 septembrie 2009. Potrivit anuntului postat de institutia condusa de Gabriel Sandu pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), “trecerea la guvernarea electronica (e-Government) si realizarea dezideratului unei administratii fara hârtii reprezinta o prioritate a Guvernului pentru atingerea obiectivelor de modernizare a administratiei publice”.

Portalul e-România este o platforma interactiva, prin intermediul careia cetatenii ar putea plati pe Internet taxele si impozitele, precum si numeroase alte servicii publice. Contractul, numit “eRomania1”, presupune incheierea un acord-cadru cu un singur agent economic, pe o durata de 45 de luni, in valoare de 42,01 milioane lei (fara TVA).

Printre conditiile de participare la licitatia din octombrie, MCSI stipuleaza ca media cifrei de afaceri a ofertantului, pe ultimii trei ani, trebuie sa fie mai mare de 18 milioane euro. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 1 octombrie la sediul MCSI. În luna iulie, prima procedura a licitatiei pentru portalul e-România a fost anulata, pe motiv ca documentatia necesita modificari majore de continut. Termenul-limita pentru depunerea dosarelor fusese stabilit pentru 20 august 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata