România este în cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani

România se află în cea mai gravă criză economică din ultimii 60 de ani, a declarat luni, 7 iunie, prim-ministrul Emil Boc, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pentru măsurile de austeritate.
„Adevărul este că ne aflăm în cea mai gravă criză economică din ultimii 60 de ani.

Adevărul este că în plan intern consumăm mai mult decât producem. Adevărul este că în anii de creştere economică, şi mă refer în special la 2007 şi 2008, în mod iresponsabil am oferit salarii şi pensii fără acoperire în productivitatea muncii.

Adevărul este că astăzi, România, în condiţiile în care consumă mai mult decât produce, trebuie să se împrumute cu miliarde de euro. Dacă nu avem aceşti bani pentru a finanţa deficitul bugetar, vom ajunge în situaţia de a nu putea plăti salarii şi pensii în această ţară”, a spus Boc.

El a recunoscut că situaţia economică actuală a fost generată de acţiunile întregii clase politice româneşti din ultimii 20 de ani.

„De aceea, cu toată greutatea şi vociferările dumneavoastră, o să vă prezint România aşa cum este ea, cum am făcut-o noi toţi, ca politicieni, în ultimii 20 de ani, indiferent că ne place sau nu ne place, aşa cum, din nefericire, criza economică ne-o arată, cu avantajale şi mai ales cu dezavantajele ei”, a mai afirmat Boc în faţa parlamentarilor.

Totodată, premierul a arătat că, în absenţa măsurilor de austeritate anunţate, România ar ajunge în anul 2010 la un deficit bugetar de 9,1 la sută din produsul intern brut şi ar trebui să se împrumute cu 11 miliarde de euro pentru a-l acoperi.

„Astăzi, dacă nu am lua nicio măsură de reducere a cheltuielilor bugetare, deficitul ar ajunge la 9,1% din PIB, asta ar însemna că România ar trebui să împrumute 11 miliarde de euro. Nu am ales o asemenea soluţie”, a afirmat şeful Executivului.

Boc a recunoscut, însă, că şi în situaţia în care Guvernul implementează reducerile de cheltuieli bugetare pentru a atinge un deficit de 6,8 la sută din PIB în 2010, România tot ar avea nevoie de un aport de 8,4 miliarde de euro.

„În condiţiile în care ne propunem un deficit bugetar de 6,8 la sută, România are nevoie de 8,4 miliarde de euro în 2010, ca o consecinţă a faptului că în acest moment se consumă mai mult decât se produce, ca o consecinţă a politicilor din ultimii 20 de ani”, a spus Boc.

Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet legislativ care prevede, printre altele, scăderea salariilor din sectorul bugetar cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi recalcularea pensiilor speciale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata