România îşi lasă bolnavii de SIDA fără tratament

Epuizarea din farmaciile şi depozitele din România a medicamentelor antivirale pentru tratamentele anti-SIDA a intrat sâmbătă (24 aprilie 2010) în atenţia unui blog asociat cotidianului britanic The Guardian, care scrie că lipsa acestor medicamente ameninţă să condamne la moarte mii de români infectaţi cu virusul HIV şi atrage atenţia că această situaţie se întâmplă nu în ţările cele mai sărace din Africa sau Asia, ci chiar în Europa.

Bolnavii de HIV din provincie au călătorit până în Bucureşti pentru a-şi lua medicamentele necesare supravieţuirii, dar rezervele capitalei sunt pe terminate, urmând din această săptămână pacienţii să fie refuzaţi. Există cazuri de persoane care nu şi-au mai luat tratamentul de o lună. Motivele epuizării stocurilor de medicamente nu sunt clare, comentează sursa citată.

Neîndoielnic ţara este lovită de recesiune, însă, aşa cum se arată într-o scrisoare deschisă a Forumului Societăţii Civile pentru Sida din UE trimisă vineri preşedintelui României şi guvernului, alte state grav afectate financiar au reuşit să ofere în continuare bolnavilor medicaţia necesară.
Situaţia este foarte gravă pentru cei aproximativ 7.000 de oameni infectaţi cu HIV din România, care prin privarea de tratament sunt practic condamnaţi la moarte, arată asociaţiile pentru apărarea drepturilor bolnavilor de SIDA.

Medicamentele antivirale îi ţin pe oameni în viaţă şi într-o stare de sănătate satisfăcătoare, dar tratamentul trebuie să continue neîntrerupt, altfel virusul din corpurile lor dezvoltă rădăcini rezistente la medicaţia respectivă, făcând-o inutilă. În acest caz bolnavii trebuie să apeleze la un alt tratament, de fiecare dată mai costisitor. Forumul a avertizat că unii pacienţi nu mai au timp la dispoziţie pentru rezolvarea blocajului.

În principal cei care de tineri au fost infectaţi în spitalele româneşti între anii 1986 şi 1992 sunt pacienţi trecuţi prin mai multe regimuri medicamentoase, iar o parte din ei primesc în momentul de faţă ultima variantă de tratament.

Forumul european împreună cu alte organizaţii neguvernamentale de profil cer guvernului român să ia măsuri pentru refacerea rezervelor naţionale de medicamente împotriva HIV.
Privarea bolnavilor de medicamentele care îi ţin în viaţă reprezintă o violare clară a articolului 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, avertizează în final blogul găzduit de cotidianul britanic.

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    Asta e normal in tara lui BASESCU.

  2. matei spune

    este intentia guvernului de a ucide aceste persoane ,pentru ei acesti bolnavi sunt o povara financiara si sociala de care vor sa se scape repede,cei din ministerul sanatatii sunt criminalii morali ai acestor copii nascuti in perioada 1989-1992,prin faptul ca nu au testat vaccinurile primite din strainatate,le-au administrat cu buna stiinta in colaborare cu fosta securitate.am o intrebare pentru acesti oameni de nimic:de ce aceste vaccinuri pentru imunizare au fost trimise in special in zone cu concentratie mare de masa muncitoreasca:valea jiului,brasov,galati,constanta?????????????? oficiali care mai traiesc din ministerul sanatatii si din fosta securitate cunosc foarte bine ce s-a intimplat atunci:conform declaratiilor unor medici,asistente,infirmiere dupa izbucnirea scandalului cu vaccinuri infectate cu hiv de la fratii nostri francezi intr-o noapte au disparut din spitale,farmacii,cabinete toate dozele ramase care au fost distruse pentru a nu ramane probe.tuturor acestor indivizi,actualilor guvernanti,tuturor celor implicati in acest genocid national le doresc copiilor lor,parintilor lor precum si fiintelor lor cele mai dragi sa aibe parte de acceiasi suferinta,de aceiasi boala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata