România pe primele locuri în UE la creşterea comerţului cu amănuntul în luna februarie

Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 1,4% în luna februarie 2014 comparativ cu luna ianuarie 2014, la nivelul Uniunii Europene o creştere mai mare fiind înregistrată doar în Malta (1,9%), arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro comerţul cu amănuntul a crescut 0,4% iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 0,5%. Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,8% precum şi de creşterea cu 0,6% a vânzărilor de alimente, băuturi şi ţigări. La polul opus, vânzările de combustibili au scăzut cu 0,7%.

În luna februarie 2014 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 0,8% în zona euro şi un avans de 1,5% în Uniunea Europeană. Și în acest caz, România se situează pe primele locuri în UE cu o creştere de 8,7%, fiind devansată doar de Bulgaria (9,2%) şi Luxemburg (12,8%). Potrivit Eurostat, în UE vânzările de produse non-alimentare au înregistrat o creştere anuală de 2,9% urmată de o creştere de 0,8% a vânzările de combustibili şi o creştere de 0,3% a vânzărilor de alimente, băuturi şi ţigări.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în februarie 2014 faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 1,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cu 8,7% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Nu inteleg cum se fac statisticile astea ca sunt cu totul aiurea fata de situatia reala. Prin natura ocupatiei mele actuale intru in legatura cu multi comercianti din diferite domenii si ceea ce constat pe teren este ca vanzarile merg din ce in ce mai prost. Nu cred ca unui comrciant caruia ii merge mai bine anul asta fata de cel trecut ia decizia de a-si lichida afacerea, ori destui dintre cei pe care ii stiu au „inchis” sau se plang de vanzari proaste

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata