România, pe ultimul loc în privinţa reciclării deşeurilor

România ocupă ultimul loc în Europa în privinţa reciclării deşeurilor şi nici la colectarea selectivă nu stă foarte bine, a declarat marţi, 20 aprilie, în cadrul unui forum de specialitate, Mircea Cotoşman, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

‘În România stăm foarte bine cu legislaţia şi mai puţin cu implementarea. Nici la domeniul deşeurilor nu stăm foarte bine. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte reciclarea şi nu-mi dau seama care ar putea fi elementul declanşator pentru a urni problema. Procentajul este de sub unu sută de deşeuri reciclate. Şi la colectare selectivă suntem foarte în urmă’, a afirmat Cotoşman.

Potrivit oficialului, un punct important pe care autorităţile române trebuie să-l implementeze în legislaţie se referă şi la deşeurile rezultate din construcţii.

‘În cazul deşeurilor rezultate din construcţii, până în 2020 trebuie să ne pregătim pentru reutilizarea deşeurilor rezultate din acest tip de activitate. Acest aspect este inclus în Strategia naţională de gestionare a deşeurilor şi Planul Naţional de gestionare a deşeurilor. Tot în cele două documente se face referire la colectarea, tratarea şi reciclarea deşeurilor’, a subliniat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că Ministerul Mediului are nevoie de ajutorul organizaţiilor colective pentru a ajunge la colectarea selectivă în patru categorii până în anul 2015.

Totodată, termenul de transpunere a Directivei europene privind reciclarea de înaltă calitate a deşeurilor în legislaţia românească este 12 decembrie 2010.

La începutul anului, MMP, prin Fondul de Mediu, a anunţat că va ajuta cu bani operatorii economici şi unităţile administrativ-teritoriale din România pentru a derula proiecte în sectorul managementului deşeurilor, în scopul evitării declanşării procedurii de infringement.

Potrivit Ghidului de finanţare a Programului vizând gestionarea deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, publicat pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), primăriile pot accesa, începând din acest an, maxim 30.000 de lei pentru demararea câte unui proiect privind gestionarea deşeurilor şi închiderea depozitelor neconforme.

De asemenea, documentul prevede că în cazul unităţilor administrativ-teritoriale, care vor să demareze proiecte eligibile de reciclare a deşeurilor din plastic, lemnoase sau de colectare, transport şi amenajare a deşeurilor în locuri publice, finanţarea poate fi în cuantum de sută la sută din valoarea totală a proiectului.

Pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’, finanţarea se acordă tot în procent maxim din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Finanţarea Programului se realizează din veniturile Fondului pentru Mediu, aceasta putând fi derulată anual, în limita fondurilor prevăzute cu această destinaţie prin „Bugetul anual de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu şi al Fondului pentru mediu”, aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Pentru operatorii economici, finanţarea se acordă în cuantum de maxim 50 la sută din valoarea totală eligibilă a proiectului, pentru întreg teritoriul României, cu excepţia cazului în care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementează proiectul în Regiunea Bucureşti-Ilfov, unde finanţarea se acordă în cuantum de maxim 40 la sută din valoarea totală eligibilă a proiectului, fără a se depăşi suma maximă ce poate fi acordată unui beneficiar, în cadrul sesiunii de finanţare.

Suma maximă care poate fi acordată se stabileşte pentru fiecare tip de proiect în parte.
Investiţia realizată în cadrul Programului se menţine în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puţin cinci ani după finalizarea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata