România poate furniza grâu pentru 102 milioane persoane

România poate fi un furnizor important agroalimentar, dar potentialul sau nu este valorificat la dimensiunea reala, a avertizat luni (21 septembrie 2009) economistul sef BCR, Lucian Anghel.

“România poate furniza grâu pentru 102 milioane persoane, dar peste 1,8 milioane hectare de teren agricol sunt necultivate. Recolta medie la hectar in România este de 3000 de kg, mai putin de jumatate din productia din tarile Uniunii Europene”, a spus Lucian Anghel care a prezentat o analiza privind evolutia sectorului agricol din România.
Economistul sef al BCR considera ca printr-o valorificare eficienta a suprafetelor actuale de teren, România poate deveni exportator net de produse agricole.

“Numai din cresterea productivitatii la actualele suprafete am putea hrani 80 de milioane de locuitori”, a subliniat Anghel. Acesta considera ca in conditii de criza, agricultura ramâne un sector care cunoaste mici influente negative legate de efectele crizei. “Si in criza se consuma produse agroalimentare. Piata de desfacere exista, aceasta este o zona care trebuie fructificata in viitor.

România trebuie sa se concentreze pe realizarea unui sistem de asociere in ceea ce priveste exploatatiile. În România, comasarea terenurilor agricole nu este facuta decât in proportie de 10%, raportat la media tarilor UE 27. Aici avem nevoie de o legislatie pentru ca producatorii agricoli sa se poata asocia”, a aratat Lucian Anghel.

Studiul releva faptul ca agricultura româneasca poate deveni o prioritate pentru investitorii straini. “Pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri de succes de catre oricare investitor strain pregatit sa isi utilizeze experienta si tehnologia intr-o tara ce detine capacitatea de a hrani peste 100 de milioane de oameni”, a ar[tat Lucian Anghel, cu ocazia prezentarii Raportului Agricultura 2009.

Fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute de pâna in prezent, fenomenul de imbatrânire a populatiei de la sate si saracia larg raspândita in mediul rural pun agricultura româneasca in fata unei singure optiuni: investitiile straine directe si fondurile europene. Raportul mentioneaza ca primii 50 de mari intreprinzatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 ha – tendinta ascendenta a pretului terenurilor agricole vizibil pâna anul trecut, precum si anticipatiile de majorare ulterioara au avut un efect nefavorabil asupra procesului de comasare a terenurilor agricole.

Totodata, nu exista inca mecanisme pe deplin functionale in domeniul comertului intern cu produse agricole, iar producatorii locali incearca sa vânda productia pe cont propriu (circa 70% din totalul productiei, conform unor estimari), se arata in Raport. Recolta de cereale in 2009 (cu exceptia porumbului) s-ar putea diminua cu 25-30% in 2009, in urma rezultatelor mai slabe consemnate la productia de grâu. Companiile straine au derulat afaceri profitabile in anii recenti, in ciuda conditiilor dificile ale agriculturii românesti.

Este important de mentionat ca desi randamentele la hectar sunt mult mai mici decât cele inregistrate in alte tari europene, dimensiunea României si in particular intinderea suprafetelor cultivate par sa fie in favoarea principiului “cu cât mai mare, cu atât mai bine”. Din punct de vedere al volumului productiei de cereale, România ocupa locul 6-7 in Europa in functie de an. BCR, membra a Grupului Erste, este o banca universala ce se adreseaza atât clientilor retail cât si celor corporate.

BCR este cea mai importanta institutie bancara din România gestionând active de peste 17,2 miliarde de euro. BCR este cel mai valoros brand financiar din România. Banca ofera intreaga gama de produse si servicii pentru populatie având in prezent 657 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi) deschise in intreaga tara in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. Clientii corporate beneficiaza de serviciile BCR prin intermediul a 50 de centre de afaceri corporate dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari.

Banca pune la dispozitia clientilor, persoane fizice si juridice, o oferta complexa de produse si servicii bancare, inclusiv servicii de Internet banking, phone-banking si e-commerce. BCR emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM si POS – peste 2.000 de bancomate si circa 17.000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card.

BCR se prezinta astazi drept cel mai important Grup financiar din România, cu activitati in tara si in strainatate – prin subsidiare si reprezentante bancare, cu o prezenta marcanta, prin societatile sale de profil, pe piata leasingului, in domeniul managementului activelor, pe piata de capital, a pensiilor private, a bancilor de locuinte.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 51.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.000 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, România, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 30 iunie 2009, Erste Group detinea active totale in valoare de 205,2 miliarde euro, inregistrând un profit net de 492,1 milioane euro si un raport cost venituri de 52,5%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata