România sărbătoreşte luni 130 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

România sărbătoreşte luni, 14 iunie, printr-o serie de manifestări, 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii.

România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie. Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

În acest context, Ministerul român al Afacerilor Externe, în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti, organizează, luni, la sediul Academiei Române, o sesiune aniversară de comunicări ştiinţifice, precum şi o expoziţie de documente diplomatice relevante pentru istoria relaţiilor româno-americane.

„Stabilirea de relaţii diplomatice cu SUA a însemnat un pas important pentru România pe calea modernizării instituţionale şi a determinat sporirea prestigiului ei internaţional. Relaţia bilaterală a României cu SUA a cunoscut, de-a lungul timpului, o dezvoltare constantă.

Statul american a fost atât un aliat ferm, susţinător al României în procesele de aderare la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, cât şi un prieten statornic. Cooperarea excelentă din prezent, la nivel politic, militar, economic şi cultural, stă sub semnul Parteneriatului Strategic încheiat, în 1997, între cele două ţări. Statele şi popoarele român şi american împărtăşesc valori democratice comune şi un profund respect pentru statul de drept”, se arată într-un comunicat transmis duminică  de MAE.

La eveniment vor participa secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, membri ai corpului diplomatic, istorici şi academicieni.

În cadrul sesiunii, vor prezenta comunicări ştiinţifice istoricii români Vasile Puşcaş şi Liviu Ţârău şi istoricul american Keith Hitchins de la Universitatea din Illinois.

Fost negociator şef al României în relaţia cu UE, Vasile Puşcaş va prezenta o analiză prospectivă a obiectivelor Parteneriatului strategic între SUA şi România, în contextul restructurării sistemului internaţional.

„Pe lângă obiectivele naţionale şi regionale ale Parteneriatului strategic SUA – România, ar putea fi adăugat şi obiectivul global al restructurării sistemului internaţional, pentru care SUA au un grad de angajare foarte ridicat, dar şi interesul României este convergent acestui demers”, susţine Vasile Puşcaş, într-un comunicat transmis.

El consideră că „România şi SUA ar putea contribui la determinarea constituirii unui parteneriat strategic SUA – UE, care ar putea deveni un vehicul eficient şi benefic în restructurarea sistemului internaţional”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata