Zile naţionale ale statelor lumii: Republica Elenă

Grecia (greacă – Ellada) sau Republica Elenă (greacă – Elliniki Dhimokratia) este o ţară din sud-estul Europei, membră a NATO, Uniunii Europene şi a Zonei euro.

Ziua naţională se sărbătoreşte la 25 martie (declanşarea războiului de independenţă din 1821). Se sărbătoreşte, de asemenea, „Ziua NU” pe 28 octombrie (refuzul Greciei de a se conforma ultimatumului italian în 1940) — sărbătorită anual drept a doua Zi Naţională. Grecia este situată în Peninsula Balcanică, la sud de Bulgaria, Republica Macedonia şi Albania şi la vest de Turcia. Are un litoral de 13.676 km la Mările Egee, Ionică şi Mediterană. Considerată de mulţi drept leagănul civilizaţiei occidentale, Grecia are o istorie lungă şi bogată, timp în care şi-a răspândit influenţa pe trei continente.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 131.940 kmp, din care insulele ocupă 24.796 kmp. Teritoriul este divizat în 13 regiuni administrative (periferii), care la rândul lor sunt împărţite în 51 de prefecturi. Pe lângă acestea există o regiune autonomă, Muntele Athos (Ayion Oros — Muntele Sfânt), un stat monastic sub suveranitate grecească.

Capitala şi principalele oraşe: Atena — 3 milioane de locuitori (datorită extinderii Atenei şi Pireului, cu peste 1,5 milioane de locuitori, s-a format aglomerarea urbană Atena-Pireu, care, împreună cu regiunea Attica, numără peste 5 milioane de locuitori — circa 50% din întreaga populaţie a Greciei); Salonic (considerat a doua capitală) — 1,5 milioane de locuitori, Patras — 173.000, Iraklion (Creta) — 127.000, Larissa — 114.000, Volos — 106.000. Populaţia numără 11 milioane de locuitori, care ocupă îndeosebi zonele litorale, unde clima este cea mai blândă din toată Europa.

Limba oficială este greaca modernă. Limba greacă utilizată în prezent se numeşte „dimotiki” (limba populară), această formă înlocuind limba cultă („katharevousa”), din care s-au păstrat numai unele expresii şi construcţii gramaticale. Pe lângă vorbitorii de greacă există şi câteva limbi vorbite de minorităţi.Cele mai importante limbi ale minorităţilor sunt: albaneza, aromâna (în Grecia centrală, circa 100.000 vorbitori activi din grupa aromânilor sau chiar a vlahilor — circa 300.000 de vorbitori activi), bulgara (30.000), macedoneana, turca.

Constituţia Greciei recunoaşte religia ortodoxă ca fiind predominantă în ţară, garantând în acelaşi timp libertate de credinţă pentru toţi. Estimările minorităţilor musulmane recunoscute (cea mai mare parte localizată în Tracia) pornesc de la 98.000 până la 140.000 de musulmani (între 0.9% şi 1.2%), în timp ce comunitatea imigrantă turcă este cuprinsă între 200.000 şi 300.000. Imigranţii albanezi din Grecia (aproximativ 700.000) sunt în general asociaţi cu religia musulmană, deşi majoritatea nu aparţin unei orientări religioase. În urma Războiului Greco-Turc, desfăşurat între 1919-1922 şi a Tratatului de la Lausanne din 1923, Grecia şi Turcia au acceptat transferul populaţiei bazat pe identitatea culturală şi naţională. Prin urmare aproximativ 500.000 de musulmani din Grecia, majoritatea turci, dar şi alte naţionalităţi de musulmani au fost daţi la schimb cu 1,5 milioane de greci din Asia Minor (actuala Turcie).

Grecia este republică parlamentară. Șeful statului este Karolos Papoulias. El şi-a început al doilea mandat la 12 martie 2010. Preşedintele este ales de Parlament pentru un mandat de 5 ani. Poate cumula maxim două mandate. Prim-ministru este Antonis Samaras.

Țara este formată dintr-o parte continentală cu numeroase golfuri şi peninsule (Peloponezul, o peninsulă legată de continent prin istmul Corint) şi o parte insulară (aproximativ 3.000 de insule în Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Mediterană). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu şi grupele Dodecaneze şi Ciclade. Grecia are aproximativ 15.000 km de coastă. Relieful se caracterizează prin predominarea masivelor muntoase, dispuse sub forma unor aliniamente paralele. Acestea continuă, de fapt, şirul Alpilor Dinarici din centrul Peninsulei Balcanice. Principalul şir montan îl reprezintă Munţii Pindului, care traversează partea centrală a Greciei. Cea mai mare altitudine se întâlneşte însă spre Marea Egee, Muntele Olimp — 2.917 m.

Grecia are o economie capitalistă cu un sector public ce asigură aproximativ 40% din PIB. Turismul asigură 15% din venitul intern brut. Imigranţii reprezintă aproape o cincime din forţa de muncă, aceasta fiind repartizată în mare parte în agricultură şi în munca necalificată. Grecia este o beneficiară majoră de ajutor de la Uniunea Europeană, acesta fiind egal cu 3,3% din venitul brut anual. Economia grecească a crescut cu aproximativ 4% pe an în perioada 2003-2007, datorită în parte cheltuielilor cu infrastructura legate de Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, dar şi datorită disponibilităţii creditului, care a susţinut niveluri record ale cheltuielilor consumatorilor. Dar, creşterea a scăzut cu 2,8% în 2008 ca rezultat al crizei financiare mondiale şi a înăspririi condiţiilor de acordare a creditelor. La ora actuală, Grecia trece printr-o criză economică severă, având datorii uriaşe, fiind una dintre cele mai grave crize la momentul actual.

Turismul în Grecia este sinonim cu peisajele, cultura şi distracţia. Grecia are zone montane de neuitat, dar are, de asemenea, deschiderea spre mare, acestea fiind poziţionate într-un mod unic. Pentru a descoperi valorile mitologice, oraşul Delphi stă la dispoziţia turiştilor. Închinat Zeului Appollo, Delphi nu este doar un simplu oraş, el fiind considerat în trecut chiar centrul universului. Sunt de recomandat, totodată, Atena şi Salonic pentru unicitatea îmbinării modernismului cu mitologia şi pentru atmosfera naţională ce dă un iz aparte regiunilor greceşti. Cultura Greciei a evoluat de-a lungul a mii de ani, având rădăcini puternice în civilizaţiile sale precursoare miceene şi minoene, continuând cu aşa-zisa civilizaţie a „Greciei clasice”, influenţând cultural Imperiul Roman, respectiv penetrând până în vremurile Renaşterii prin Imperiul Bizantin, pentru ca să renască după perioada dominaţiei Imperiului Otoman prin războiul purtat pentru cucerirea independenţei şi crearea statului modern grec.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata