România va putea vinde certificatele CO2

România va putea vinde surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon către statele interesate, în urma unei hotărâri adoptate miercuri (28 aprilie 2010) de Executiv, în acest sens, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Hotărârea stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru dezvoltarea schemelor de investiţii verzi, scopul actului normativ fiind valorificarea eficientă a surplusului de cantităţi de emisii de CO2, a menţionat Videanu. „Astăzi Guvernul a aprobat hotărârea privind iniţierea şi dezvoltarea schemelor de investiţii verzi.

Practic, prezenta hotărâre stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru iniţierea şi dezvoltarea schemelor de investiţii verzi. Scopul este cel al valorificării eficiente a surplusului de unităţi atribuite prin protocolul Kyoto”, a explicat Videanu.
Pentru demararea negocierilor cu statele interesate de certificatele României, se instituie o comisie guvernamentală formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Finanţelor, al Mediului, al Afacerilor Externe, la care se adaugă reprezentanţi ai altor autorităţi în domeniu, a precizat ministrul.

Certificatele însumează 300 de milioane de tone de emisii de CO2, acestea urmând să fie vândute în machete de câte un milion de tone. „Practic, România în anul 2010, poate valorifica un disponibil de 300 de milioane de tone, în pachete de un milion de tone”, a afirmat Adriean Videanu.
Potrivit ministrului Economiei, negocierile pentru vânzarea certificatelor vor fi demarate imediat după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, ţările vizate fiind membrii Protocolului de la Kyoto, care a stabilit limitele de emisii poluante.

Printre statele vizate de România pentru a vinde certificatele se numără Japonia şi toate ţările europene, a precizat ministrul. El a mai spus că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru investiţii în tehnologii nepoluante, gazificarea cărbunelui, modernizarea şi reabilitarea grupurilor energetice, investiţii în utilizarea surselor regenerabile de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, introducerea autovehiculelor hibrid şi electrice în transport, împăduriri, managementul deşeurilor.

De asemenea, cu aceste fonduri s-ar putea dezvolta şi proiecte greenfield, a explicat ministrul Economiei. Fiecare proiect va necesita aprobare prin hotărâre de Guvern pentru a fi demarat. Totodată, Ministerul Economiei urmăreşte şi preluarea centralelor energetice de la autorităţile locale şi modernizarea lor cu fonduri obţinute prin valorificarea certificatelor de emisii poluante.

„Din punctul meu de vedere, este una dintre priorităţi, pentru că, pe lângă emisiile de CO2 în mod ineficient, aşa cum se realizează în foarte multe dintre comunităţile locale, există şi o mare risipă financiară din acest punct de vedere. Pe întregul lanţ, de la producţie la încălzirea cetăţenilor, din evaluările noastre, sunt aproape 500 de milioane de euro care se pierd”, a explicat ministrul Economiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata