Rovana Plumb: Vom acorda amnistie fiscală pentru mame şi pensionari

25

Peste 12.460 de mame pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părți din indemnizația pentru creșterea copilului vor fi amnistiate fiscal prin intermediul unei propuneri legislative care va fi făcută pe data de 20 august, a anunțat, vineri, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Măsura amnistiei fiscale va fi aplicată și în cazul tuturor pensionarilor din sistemul de asigurări sociale, atunci când aceștia se confruntă cu debite generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației în domeniul asigurărilor sociale.

‘Pentru a veni în sprijinul mămicilor, guvernul propune modificarea Ordonanței numărul 111 (Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 n.r.), privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, în felul următor: orice părinte, mamă sau tată, care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului, va putea să obțină venituri suplimentare din alte activități, desfășurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de până la trei indicatori sociali de referință, respectiv 1.500 de lei, în decursul unui an de zile. În ceea ce privește cele 12.460 de mămici pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părți din indemnizația pentru creșterea copilului, acestea vor fi amnistiate fiscal prin propunerea legislativă pe care o vom face pe data de 20 august, în cadrul ședinței de Guvern. Cele 12.460 de mămici sunt cele care au obținut venituri suplimentare’, a afirmat Rovana Plumb, potrivit Digi 24.

În ceea ce privește amnistierea fiscală pentru pensionari, Rovana Plumb a precizat că propunerea de proiect de lege este gata, și va fi prezentată în ședința de Guvern din 20 august.

‘Toți pensionarii care se află în evidența sistemului unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a propunerii legii respective, vor fi scutiți de la plata debitelor, generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației în domeniul asigurărilor sociale. Este vorba de toți pensionarii care intră sub incidența legii de la momentul în care ea va fi adoptată, adică de toți pensionarii din sistemul de asigurări sociale. Nu vor fi scutiți de la plată, conform propunerii legislative pe care o vom face, pensionarii cu debite care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea unor documente neconforme realității. Proiectul va fi ridicat pe site-ul ministerului și va fi în dezbatere publică. Deci facem amnistiere fiscală și nu amnistiere penală’, a mai spus ministrul Muncii.

Totodată, Rovana Plumb a menționat că, în cazul calculelor făcute greșit de funcționari, se va da amnistia fiscală, iar cei care se fac vinovați vor fi sancționați în conformitate cu prevederile Legii funcționarului public. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News