Sălaj: Primarul unei comune, condamnat la închisoare pentru afaceri cu familia

Primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual, edilul ajungând vineri în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.

Instanţa supremă a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj împotriva sentinţei penale pronunţate de Curtea de Apel Cluj în iunie 2013, prin care primarul fusese condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, pentru că a achiziţionat în perioada 2011 — 2012, pentru primăria Meseşenii de Jos, mărfuri de la magazinele soţiei şi fiului şi pentru că a angajat-o pe fiica sa în funcţia de consilier personal. Rejudecând cauza, judecătorii Înaltei Curţi l-au găsit vinovat pe edilul sălăjean de conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual.

Pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare, Sandu Bercean a primit câte şase luni de închisoare, pentru ca după contopirea pedepselor, acesta să fie obligat să execute o jumătate de an de detenţie, interzicându-i-se totodată să aleagă ori să fie ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dar şi să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Decizia este definitivă.

Procesul lui Sandu Bercean a început în 25 februarie 2013 la Curtea de Apel Cluj, edilul fiind acuzat de către procurori de conflict de interese, abuz în serviciu şi fals intelectual. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2007-2012, edilul din Meseşenii de Jos, în mod repetat, a achiziţionat mărfuri de la o firmă la care era asociată soţia lui, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă de peste 145.000 de lei. De asemenea, în perioada 2011 — 2012, acesta a achiziţionat mărfuri de la o altă firmă, al cărei asociat unic este fiul său, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru acesta din urmă în valoare de circa 15.000 de lei. Cu mărfurile respective a fost aprovizionat Centrul de Zi aflat în subordinea Primăriei Meseşenii de Jos. Un alt motiv pentru care edilul a fost trimis în judecată îl reprezintă o dispoziţie emisă la finalul anului 2009, prin care fiica sa a fost angajată în funcţia de consilier personal.

În luna iunie, judecătorii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare condiţionată, cu un termen de încercare de doi ani şi patru luni. Atât primarul, cât şi procurorii clujeni au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa admiţând doar demersul celor din urmă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a precizat sâmbătă, că Sandu Bercean s-a prezentat vineri la sediul instituţiei, fiind reţinut în arestul Poliţiei.

Sandu Bercean se află la cel de-al treilea mandat de primar al comunei Meseşenii de Jos, este secretar executiv al PSD Sălaj şi vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata