Sărbători religioase – 11 martie

Ortodoxe

Sf. Ier. Sofronie, patriarhul Ierusalimului; Sf. Sfinţit Mc. Pionie, preotul din Smirna

Greco-catolice

Sf. aep. Sofronie al Ierusalimului

Romano-catolice

Sf. Constantin, rege m.

Sfântul Sofronie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 martie. S-a născut în Damasc — capitala Siriei — în a doua jumătate a secolului al VI-lea.

După ce a învăţat la „şcolile vremii”, a intrat în monahism în mânăstirea Sfântului Teodosie, începătorul vieţii de obşte, din apropierea Ierusalimului. L-a avut ca îndrumător pe pustnicul Ioan Moscul — autorul valoroasei cărţi „Limonarul” (Livada duhovnicească). A călătorit cu dascălul său în Răsărit şi în Apus (ajungând până la Roma) iar după moartea pustnicului Ioan s-a întors la Ierusalim.

După moartea patriarhului Ierusalimului, Zaharia, în anul 635, i-a urmat acestuia în scaunul patriarhal. S-a făcut cunoscut ca un mare apărător al dreptei credinţe, în acea vreme ivindu-se erezia monoteliţilor, susţinută atât de patriarhul Constantinopolului cât şi de papa Honorius. Prin aceasta se spunea că în Hristos, Dumnezeul-Om, ar fi existat o singura voie. După dezbateri aprinse, al şaselea Sinod Ecumenic a reuşit să stingă controversa monotelită, condamnând monotelismul împreună cu toţi susţinătorii lui.

În anul 638, după ce arabii au cucerit Ierusalimul, Sfântul Sofronie a încheiat cu califul Omar un pact prin care acesta promitea să nu distrugă Cetatea, dar arabii nu şi-au ţinut promisiunea şi creştinii au avut de suferit. În acelaşi an, 638, Sfântul Sofronie a plecat în „Ierusalimul cel de sus”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata