Sărbători religioase – 2 iunie

Ortodoxe

Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice

Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului

Romano-catolice

Ss. Marcelin și Petru, m.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 iunie.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște se află de șase sute de ani în țara noastră, s-a născut în orașul Trapezunt, în jurul anilor 1300, din părinți credincioși.

Fiind negustor, ca și tatăl său, Ioan a plecat cu corabia din orașul natal spre Cetatea Albă de la gurile Nistrului, aflată pe atunci în stăpânirea tătarilor. În timpul călătoriei făcută pe Marea Neagră, a avut discuții cu un negustor venețian, pe nume Reiz, care-și arăta fățiș împotrivirea față de credința ortodoxă. Ioan însă și-a apărat credința creștină, lucru pentru care venețianul a hotărât să se răzbune.

Astfel, sosind în Cetatea Albă, Reiz a mers la eparhul cetății, căruia i-a spus că Ioan dorește să treacă la străvechea religie a tătarilor și să se închine soarelui și idolilor păgâni. Fiind adus înaintea eparhului, tânărul Ioan își mărturisește însă cu tărie credința ortodoxă.

Considerând cele spuse de tânăr drept o disprețuire a credinței proprii și văzându-l statornic în credința sa și gata să-și dea viața pentru Sfânta Evanghelie, conducătorul cetății a ordonat supunerea lui la chinuri și bătăi, fiind legat apoi de coada unui cal și târât pe ulițele pietruite. În cele din urmă, i-a fost tăiat capul cu sabia. Corpul său a fost luat și așezat în biserica ortodoxă din Cetatea Albă; acolo sfintele sale moaște au făcut multe minuni și au vindecat boli.

Vestea acestor minuni ce se săvârșeau prin moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou s-a răspândit în toată Moldova.

Domnul acesteia, Alexandru cel Bun, care reușise să obțină din partea Patriarhiei ecumenice recunoașterea canonică a lui Iosif Mușat ca mitropolit al Moldovei, dorea să împlinească această reușită istorică cu strămutarea moaștelor mucenicului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, în Catedrala Mitropoliei Moldovei. La 2 iunie 1402, racla cu moaștele sfântului a fost adusă cu mare cinste din Cetatea Albă, de trimișii lui Alexandru cel Bun. Domnul însuși și mari boieri au întâmpinat sfintele moaște la poarta Cetății și le-au condus la biserica Mirăuților, unde au fost așezate.

Atunci când scaunul mitropolitan a fost mutat la Iași, au fost mutate și moaștele Sfântului Ioan, fiind depuse în catedrala mitropolitană, unde au stat până în anul 1686, când au fost duse în Polonia. Ele au fost repatriate de-abia în 13 septembrie 1783, prin eforturile episcopului de Rădăuți, Dositei, și depuse în fosta catedrală mitropolitană din Suceava.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1950, ca ziua de 2 iunie să fie înscrisă în calendar ca zi de pomenire a Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Pe 24 iunie este zi de pomenire pentru aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou la Suceava. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata