Scandalos: firmele de stat nu taie din salarii

„Curba de sacrificiu“ pe care Guvernul o impune pensionarilor şi bugetarilor nu îi va afecta pe salariaţii societăţilor cu capital public de interes naţional sau local. Autorităţile întreţin deliberat confuzia între conceptele de „bani de la buget“ şi „bani publici“, pentru a exclude de la sacrificii salariale angajaţii din firmele de stat ,scrie Adevarul.ro.

Loteria Română, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrăzi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judeţene de Transport, Apă-Canal sau de Drumuri şi alte câteva zeci de societăţi comerciale la care capitalul public este majoritar sau integral nu vor fi afectate de măsurile negociate de Guvern cu FMI, deşi fac şi ele parte din sistemul public.

Aceste entităţi nu sunt considerate bugetare, deşi unele dintre ele primesc subvenţii de la bugetul de stat, ci sunt considerate autonome din punct de vedere financiar pentru că se autofinanţează şi au bugete proprii.

Însă patron este tot statul. Acesta, prin ministerele de resort, îşi deleagă reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), pe criterii politice, iar AGA recrutează, tot din clientela politică, membri în Consiliile de Administraţie (CA). Pe filiera Guvern – ministere – AGA – CA, statul, ca patron, ar trebui să poată impune reduceri salariale asemănătoare celor pe care le operează asupra bugetarilor şi a pensionarilor. Decizia politică este însă alta.

„Reducerea bugetului de salariu cu 25% nu se va aplica şi companiilor de stat, admite Andreea Vass, consilier personal al premierului. Nu ar trebui să se aplice această măsură decât instituţiilor finanţate de bugetul de stat. Companiile cu capital public au bugete proprii”, a declarat Vass.

Dacă şefii instituţiilor guvernamentale susţin că firmele statului nu fac parte din categoria celor finanţate public, experţii în economie arată contrariul.

Când vine vorba despre beneficii salariale şi subvenţii, toate aceste entităţi sunt declarate ca fiind ale statului, dar când se pune problema unor măsuri de austeritate – reduceri de personal sau tăieri de salarii – ele nu mai aparţin sectorului public, ci apar ca autonome financiar, având bugete proprii”, ne-a declarat economistul Mircea Coşea.

El arată că „ar fi normal ca şi la companiile, dar mai ales la regiile de stat, locale sau naţionale, să se aplice reducerea cu 25% a fondurilor de salarii, dar mă îndoiesc că va fi aşa. Deşi la câte subvenţii au primit, dacă managementul acestora a fost prost, în niciun caz nu ar trebui să fie excluse din rândurile instituţiilor vizate de tăierea salariilor”.

Citește și
2 Comentarii
  1. DICE spune

    Prime, cadouri, salarii imense (facute publice cu putin timp in urma), excursii, cheltuieli imense de protocol…toate ALE angajatilor de la companii de stat…platite si de bugetarii cu salarii brute de sub 1600 lei. Cu toate ca si acolo sint bani publici. Dar, cum sa nu te bucuri cand primesti alaturi de factura si o felicitare (platita tot din bani publici) ca sa se justifice si „munca” fetitelor de la P.R.?

  2. bil spune

    cand fac media salariului bugetarilor includ si firmele de stat de aceea aceasta media este de 2200 lei dar cand e vorba de luat nu se ia de la aceste firme.Ar trebui sa-i impuste cineva.
    Sa iasa lumea in strada ca ne-am saturat de 20 de ani de clientela politica. Sa dea socoteala poporului daca nu ar trebui linsati in plina strada.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata