Sebastian Vlădescu: Dăm cartonaşe galbene evazioniştilor fiscali

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a afirmat vineri (23 iulie 2010) că Guvernul sancţionează cu cartonaşe galbene evazioniştii fiscali. Întrebat câte „cartonaşe galbene” a primit de la prim-ministrul Emil Boc, Vlădescu a răspuns că ar trebui premiaţi cei care luptă cu evaziunea fiscală.

„În normele acestea dăm cartonaşe galbene evazioniştilor fiscali şi pe această temă, deocamdată, nu cred că s-au făcut premiile care ar trebui date”, a spus el. Într-un interviu acordat televiziunii publice, prim-ministrul Boc a spus că l-a avertizat pe Vlădescu după afirmaţiile acestuia legate de posibilitatea modificării cotei unice de impozitare, ministrul Finanţelor putând fi şi demis dacă va continua să facă astfel de greşeli.

„Înainte de a da cartonaşul roşu, arăţi cartonaşul galben. Un cartonaş galben a fost arătat ministrului în cauză pentru că el spune într-o manieră nevinovată, într-o discuţie cu un jurnalist, cu câteva zile sau săptămâni înainte a vorbit despre acest subiect ca şi model teoretic”, a declarat Boc, la TVR.
Referitor la restructurarea Ministerului Finanţelor Publice, Vlădescu a declarat vineri că a prezentat Guvernului un astfel de plan, însă procesul implică modificări de legi, care vor putea fi făcute prin ordonanţă de urgenţă, după ce începe sesiunea parlamentară.

„Există un plan de restructurare în MFP, lucrurile sunt puţin mai complicate, deoarece unele instituţii care fac parte din structura MFP şi a ANAF sunt înfiinţate prin lege şi restructurarea lor se face numai prin lege, dar va trebui să vină momentul când vom putea da ordonanţă de urgenţă, dar un proiect de restructurare a fost dat Guvernului şi va fi făcut public”, a spus Vlădescu.

În legătură cu salarizarea angajaţilor MFP, el a explicat că aceştia vor primi în continuare stimulente, deoarece nu au beneficiat de sporuri care să fie incluse în Legea 330/2009 a salarizării unitare.
„Până la momentul la care se reglementează salarizarea personalului, care, datorită faptului că s-a făcut bazându-se pe sistemul de stimulente şi nu pe sistemul de diverse sporuri care au fost introduse prin Legea 330 în nivelul de salarizare a celorlalte instituţii bugetare, se vor acorda.

Dacă nu s-ar acorda stimulentele, salariile celor din Ministerul Finanţelor s-ar diminua cu circa 60%, dacă am pune împreună reducerea cu 25% şi dispariţia stimulentelor. Oricum, la nivel de salarizare, inclusiv stimulentele, MFP nu este la vârful grilei de salarizare a sectorului bugetar”, a susţinut Sebastian Vlădescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata