Şeitan: Declaraţiile pentru drepturi de autor nu trebuie depuse lunar, ci numai când se modifică venitul

14

Persoanele fizice care obţin alte venituri în afara salariului nu trebuie să depună lunar declaraţiile la Casa Naţională de Pensii sau la Agenţia de Şomaj a Capitalei, ci numai în cazul schimbării venitului, a afirmat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, cu prilejul dezbaterilor din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, pe marginea proiectului de Lege a pensiilor.

‘Până la data de 25 ale fiecărei luni, persoanele trebuie să-şi depună declaraţiile de venit pentru venituri, altele decât cele obţinute din salariul de pe cartea de muncă. Sistemul funcţionează şi în luna viitoare. Declaraţiile nu se depun în fiecare lună, ci numai atunci când se schimbă venitul’, a explicat Şeitan.

Acesta a adăugat că, în cazul în care schimbarea venitului are loc cu o zi înainte de data-limită pentru depunerea declaraţiei, angajatul va transmite noile informaţii până la data de 25 ale lunii următoare.

‘Dacă intervine o situaţie de schimbare a venitului în data de 24 ale unei luni, angajatul va depune noua declaraţie până la data de 25 ale lunii următoare’, a precizat ministrul Muncii.

Şeful MMFPS a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că persoanele plătite pe drepturi de autor nu vor fi penalizate dacă nu vor depune până la sfârşitul zilei de 25 august declaraţiile.

‘S-a speriat lumea că se vor plăti amenzi pentru că nu se depun astăzi, pentru prima oară când încep aceşti oameni să depună aceste declaraţii. Este fals. Nu o să se plătească niciun fel de penalizare pentru faptul că nu au reuşit să depună aceste declaraţii azi. Este normal ca prima oară când se fac astfel de declaraţii, oamenii să nu fie foarte siguri pe ce completează. Trebuie să înveţe. Trebuie să îi înveţe şi cei care lucrează cu ei şi trebuie să le spună mai multe”, a menţionat ministrul.

Mihai Şeitan a explicat că penalizările nu sunt făcute ‘să dăm în oameni’, ci vor fi aplicate atunci când, după punerea la punct a sistemului, se va constata ‘o rea credinţă şi oamenii nu-şi vor continua activitatea’.

Potrivit ministrului Muncii, declaraţiile vor putea fi depuse pe parcursul întregii săptămâni, poate chiar şi ulterior.
“Toată săptămâna aceasta pot să le depună (declaraţiile – n.r.), probabil şi după aceea, până când toţi vor intra într-un normal. În prezent, există şi conturi unde se pot plăti direct astfel de contribuţii. Se pot trimite şi prin poştă sau prin mail astfel de declaraţii. Chiar dacă vor fi nişte neclarităţi sau inadvertenţe în declaraţii, ele se pot face reface după aceea, nu este nicio problemă”, a precizat Şeitan.

În opinia acestuia, casele de pensii şi de şomaj sunt organizate, iar programul de lucru cu publicul a fost prelungit.
“Lucrurile sunt ţinute sub control, sunt puse la punct. Noi ne-am organizat şi casele de pensii şi cele şomaj sunt organizate. Programul de lucru este prelungit, se lucrează până la 6.00 sau 7.00 seara. Se lucrează şi în continuare, nu numai azi. Programul prelungit îl decidem în funcţie de cât de aglomerat este”, a menţionat Şeitan.

Ministrul Muncii s-a declarat nemulţumit de modul în care mass-media a relatat aspectele legate de înregistrarea declaraţiilor referitoare la plata în conturile caselor de pensii şi agenţiilor pentru ocupare în cazul persoanelor care obţin drepturi profesionale în afara celor salariale, respectiv drepturi de autor, convenţii civile şi PFA – uri.

După părerea sa, “atacul din presă despre haosul în efectuarea acestor plăţi este nejustificat”, întrucât în această perioadă a existat mereu o aglomeraţie mai mare la casele de pensii şi la agenţiile de şomaj, deoarece şi firmele vin să plătească aceste contribuţii, iar toată lumea lasă pe ultimul moment aceste plăţi.

“S-a născut în presă un atac, după părerea mea nejustificat, de haos în aceste plăţi. Uitându-ne la toate agenţiile care fac aceste plăţi, lucrurile sunt puse la punct. În data de 25 până în 25 ale lunii pentru luna trecută se fac înregistrări de declaraţii pentru toate firmele şi pentru toată lumea care plăteşte contribuţii la casele de pensii şi la şomaj. Persoanele care sunt acolo reprezintă oameni care vin de la firme şi vin şi cei noi care urmează să plătească aceste contribuţii.

Ca atare, tot timpul, de 10 ani de zile, în această perioadă, de 24 -25, există o aglomeraţie mai mare la casele de pensii şi la agenţiile de şomaj. Lucrurile sunt însă ţinute sub control, sunt puse la punct, iar cei care vin nu vin mai devreme, mereu vin în ultimele zile ale lunii, cum vor veni probabil şi cei care au astfel de declaraţii noi de făcut”, a explicat Mihai Şeitan.

Conform acestuia, în prezent, la Casa de Pensii a Bucureştiului sau la Agenţia de Şomaj a Capitalei nu sunt mai mult de 30 – 40 de persoane “cu totul”, adică şi cei care vin cu declaraţiile firmelor în depunere.

Întrebat de ce declaraţiile se pot depune ‘doar manual’, ministrul Muncii a răspuns: ‘Se poate face şi electronic dacă ai o semnătură electronică, se poate trimite şi pe mail dacă ai un cod. Lucrurile acestea sunt puse la punct pentru firme, dar pentru persoane fizice încă nu au putut fi stabilite astfel de coduri pentru fiecare în parte, având în vedere şi numărul mare de oameni care vor trebui să intre în sistem. Nu este simplu să faci acordare de coduri ca să faci declaraţia autentică, pentru că, altfel, se pot trimite tot felul de aiureli”.

Termenul de depunere a declaraţiilor privind contribuţiile individuale aferente drepturilor de autor pentru luna iulie expiră miercuri.

Conform normelor metodologice la modificările aduse Codului fiscal, adoptate de Guvern la începutul lunii august, persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, au obligaţia de a depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Contribuţia de asigurări sociale de pensie este de 10,5 la sută din venitul brut, cea de şomaj – 0,5 la sută, iar cea de sănătate – 5,5 la sută.

Declaraţiile de asigurare se depun o singură dată, până pe 25 a lunii pentru luna anterioară în care s-au realizat veniturile de natură profesională, la casa teritorială de pensii şi, după caz, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau de reşedinţă a persoanelor asigurate.